© 2010–2020 Millas Mat

Karamellisert kålrotsuppe med grønn kardemomme

verdsett knollen

Dette er en skikkelig høst- og vintervarmer av en suppe med en ofte oversett og glemt grønnsak som kanskje ikke ser så spennende ut men som har en utrolig nydelig smak. Her i Norden verdsetter vi kålroten men du skal ikke så langt avgårde før den sees på som nærmest uegnet for menneskeføde. Her får den uansett spille hovedrollen i den fineste suppe.

Karamellisert kålrotsuppe med grønn kardemomme

Ingredienser

nok til mellom seks og åtte personer:

tre spiseskjeer vanlig olivenolje

en stor finhakket løk

to stilker finhakket stangselleri

noen få kvister frisk timian

30 gr smør i terninger

havsalt og sort pepper etter smak

seks grønne kardemommekjerner

to mellomstore kålrøtter i terninger

to spiseskjeer blomsterhonning eller annen mild honning

halvannen og opptil to liter god kyllingkraft

halvannen dl kremfløte

litt revet muskatnøtt

noen dråper av din beste e.v. olivenolje

Skrell og skjær opp kålroten i mellomstore terninger og sett de til side. Varm olivenoljen i en romslig kjele eller en gryte og tilsett finhakket løk og selleri. La dette bli blankt og mykt og når de begynner å bli ferdige legger du i timiankvister og lett knuste kardemommekjerner. Tilsett litt mer olivenolje om nødvendig.

Tipp i kålroten og rør de godt inn så de dekkes av oljen, kok opp kyllingkraften og ha den klar. Når kålroten er blank og fin rører du inn smør og honning og drysser på litt salt og pepper. Sett deretter på lokk for å skape en lett karamellisering- og dampeprosess i noen minutter. Hell på varm kraft og kok kålroten inntil den er mør. Det pleier å ta omlag ti minutter men sjekk så du er sikker.

Hell i kremfløten og kjør suppen porsjonsvis glatt og fin i en blender før den siles tilbake i kjelen. Du vil ikke ha timiankvister og tørre biter av kardemommekapsler i suppen så siling må til. Juster deretter smaken med havsalt og sort pepper om nødvendig og øs opp suppen i boller med litt revet muskat og en swirl med din beste e.v. olivenolje på toppen.