Karamellisert kålrotsuppe med grønn kardemomme

verdsett knollen

Dette er en skikkelig høst- og vintervarmer av en suppe med en ofte oversett og glemt grønnsak som kanskje ikke ser så spennende ut men som har en utrolig nydelig smak. Her i Norden verdsetter vi kålroten som en fullverdig del av vårt tradisjonelle kjøkken. Kålroten er rik på vitamin C og berget oss fra sulten under krigen. Lengre syd i Europa er kålrot sett på som dyrefor.

Ingredienser

gir fire porsjoner suppe:

tre spiseskjeer vanlig olivenolje til steking

en medium stor løk, finhakket

en stilk stangselleri, finhakket

en teskje tørket timian

en spiseskje smør

havsalt og sort pepper etter smak

tre grønne kardemommekjerner, renset og finknust

en medium stor kålrot i terninger

en spiseskje akasiehonning

en liter god kyllingkraft

en dl fløte

----

litt revet muskatnøtt til garnering

litt finhakket bladpersille

noen dråper av din beste e.v. olivenolje

Fremgangsmåte

Skrell og kålroten i mellomstore terninger og sett den til side. Varm olivenoljen i en romslig suppekjele og tilsett finhakket løk og selleri. La dette bli blankt og mykt og tilsett timian og knuste kardemommekjerner.

Ha i kålrot og rør den godt inn så den dekkes av oljen. Når den er blankrører du inn smør og honning og krydrer godt med havsalt og pepper. Sett deretter på lokk for å skape en lett karamellisering. Etter noen minutter heller du på varm kraft og koker suppen inntil kålroten er helt mør. Beregn ti minutter men sjekk så du er sikker at den har kokt lenge nok.

Hell i fløten og kjør suppen glatt med en stavmikser. Juster deretter smaken med havsalt og sort pepper om nødvendig og øs opp suppen i boller med litt revet muskat, finhakket persille noen noen dråper av din beste olivenolje.