Kalvepølser i sherrysaus med timian og eplepotetmos

pubmat på et høyere nivå

For en luksus det er med virkelig gode pølser og her får de selskap av en lekker potetmos, en aldri så liten løksaus og årets knasende sprø grønne hagebønner høstet rett fra hekken minutter før de går rett i kjelen med lettsaltet kokende vann (husk å rense de først da.)

Ingredienser

middag for to:

tre til fire kalvepølser, gjerne økologiske

hjemmelaget potetmos tilsatt hageepler og frisk gressløk, jeg bruker halvparten epler og halvparten potet

----

sherrysaus:

en medium stor løk

en klype havsalt

to spiseskjeer hvitvinseddik

to spiseskjeer solsikkeolje

to spiseskjeer sukker

tre dl vann

en spiseskje oksefond

et lite drammeglass tørr sherry, 6 cl

en teskje lys soyasaus

en spiseskje friske timianblader eller en teskje tørket

havsalt og sort pepper til justering av smaken

Fremgangsmåte

Sett over potetene til koking og begynn med sausen. Varm oljen i en dyp panne og når den er god og varm tilsetter du løken i tynne skiver og drysser over en klype havsalt og sukkeret. Saltet forhindrer at løken brunes og sukkeret setter i gang en karamelliseringsprosess. Rør ofte og når løken er blank og myk tilsetter du eddik. Kok opp og la den koke ut et minutts tid før du heller på vann og fond. La den koke inn til omlag halvparten av væsken er igjen. Dette pleier å gå ganske fort så følg med.

Tilsett sherry og timian i sausen og kok opp, tilsett soya til slutt og smak på sausen. Juster med havsalt og pepper og hold den varm inntil servering men den må ikke stå å koke.

Lag potetmosen etter oppskriften men mos inn stekte eplebiter sammen med potetene og stek pølsene forsiktig i smør på medium sterk varme. Anrett pølsene oppå mosen og øs sausen over rett før servering.