Kållåda - kålpudding

en modernisert finsk-svensk klassiker fra 1700-tallet

Retter med kål har lange tradisjoner i Skandinavia og er for oss typisk høst- og vintermat. Denne kålretten kommer fra Skåne og kommer i flere varianter. Til jul lages den ofte med rødkål men fremgangsmåter er mer eller mindre lik. Retten har også nært slektskap med dansk brunkål. I England blir den også kalt cabbagebox men det kommer nok av formen man brukte som gjerne var firkantet. Siden kjøttkvernen ikke eksisterte på 1700-tallet ble kjøttet finhakket for hånd med et redskap man kalte hakkekniv. Med andre ord, en skikkelig treningsøkt for armmusklene til husmoren. Retter av finhakket kjøtt var så absolutt ikke hverdagskost.

Ingredienser

et kilo hodekål, medium tykt snittet og deretter kuttet i biter

500 gr kjøttdeig, bland gjerne okse og svin

en stor løk, grovhakket

to dl kremfløte

to spiseskjeer god oksefond, Maggi

en spiseskje lys soyasaus

en halv dl kaldt vann

en teskje havsalt

sort pepper etter smak

smør og nøytral olje til steking

----

kokte poteter, finhakket persille, sjyen fra formen og rørte tyttebær til servering

Snitt kålen og stek den i smør på medium varme inntil den kaller sammen og blir myk. Stek også løken slik at den blir blank og myk. Den skal ikke ta særlig farge så reguler varmen etter behov.

Ha kjøttdeig, sautert løk, fløte, fond, vann, havsalt, soyasaus, havsalt og pepper i en bolle og røre det sammen til en jevn farse. Bland deretter i halvparten av den stekte kålen. Dette kan du gjøre i mikseren eller for hånd.

Sett ovnen på 175 °C og smør en passende ildfast form med smør. Ta halvparten av kålen som er igjen i pannen og fordel den i bunnen. Spre deretter farsen utover og så resten av kålen fra pannen. Glatt ut med en slikkepott slik at tykkelsen på puddingen blir jevn. Bak den i 40-45 minutter eller inntil den er pent gyllen på toppen og har en kjernetemperatur på mellom 68-70 °. Garner med litt finhakket persille og noen hele tyttebær.

Serveres rykende varm med tilbehør.