Kålafel fra Persilleriet

trondhjemsk vegetarmat fra Erling Skakkesgt.

Jeg har tilbragt mye tid i Trondheim og en av mine beste mat-minner derfra er maten på Persilleriet. Dette er deres egen oppskrift på falafel eller kålafel som de kalte det. Den kom med gjerne med en myk lefse, hummus, bønner, en råkost eller grønnsaksalat med vinaigrette og brun ris. Dette smaker helt magisk og metter på en god måte. Husk at du kan spise en ganske raus porsjon av mat som dette så beregne minst to til hver porsjon. Disse krever litt omsorg og god tid men det betyr ikke at de er vanskelige å lage.

Ingredienser

en medium stor kålrot, skrelt

en stor potet, skrelt

en løk, grovt hakket

to teskjeer finknust havsalt

en halv teskje malt kanel

en kvart teskje Hot Madras Curry

en halv teskje sort grovmalt pepper

tre spiseskjeer kikertmel, gram flour

tre spiseskjeer lettkokte havregryn

----

solsikkeolje til steking

Fremgangsmåte

Skrell potet, kålrot og løk og riv det på den grove delen av rivjernet eller bruk en prosessor. Ha alt over i en bolle og tilsett havsalt, krydder, pepper, kikertmel og havregryn. Jobb det hele godt sammen inntil du kjenner at det fester seg. Form ut omlag ni falafler og legg de på en fjøl.

Hell nok olje i en teflonpanne så hele bunnen er dekket og varm den opp til rett over medium varme. Gi de en fin gyllen farge på begge sidene og legg de over i en ildfast form eller på et stekebrett og etterstek de ved 150 °C i omlag 40-45 minutter.