© 2010–2022 Millas Mat

Kålruletter

en skandinavisk klassiker

Dette er mat som nesten ikke lages mer i norske hjem, men skrur vi klokka tilbake til 50- og 60-tallet så var dette deilig søndagsmiddag. Du finner kålrulletter i alle de skandinaviske landene og oppskriftene er mer eller mindre identiske. I Sverige finnes de tom. i frysedisken - klare til å puttes i ovnen. Dette er slettes ikke komplisert men du må forvelle kålen slik det er beskrevet i fremgangsmåten for rå hodekål er hardt og knekker lett.

Ingredienser

gir tolv ferdige ruletter:

tolv store blad fra en hodekål

800 gr. ferskmalt kjøttdeig (bland gjerne okse og svin)

havsalt og sort pepper etter smak

to spiseskjeer potetmel

to små egg

snaue to dl helmelk

tolv skiver tynt bacon uten rand

en halv dl lys oksekraft

——

kokte poteter til servering

kokte gulrøtter til servering

brun saus til servering

frisk dill & røte tyttebær

Forkok kålbladene i kokende vann til de er myke (ca. fire min.), dropp de deretter i isvann for å stoppe kokeprosessen og klipp vekk det grove stilkfestet. Sett ovnen på 200 °C.

Bland sammen kjøttdeig med havsalt, pepper og potetmel. Tilsett deretter egg og melk og rør inntil har en jevn og fast farse. Fordel den i tolv like store boller og form de litt avlange. Pakk de inn i hvert sitt kålblad, husk å folde inn sidene godt og surr en baconskive rundt hver rulett. Noen oppskrifter sier at man skal feste pakkene med hyssing men det er faktisk ikke nødvendig. Du gjør som du vil.

Legg rulettene i en ildfast form og hell på den lyse kraften. Bak de i ovnen i ca. 30-35 minutter og server rulettene med kokte poteter drysset med frisk dill, gulrøtter, tyttebær og saus.

En fortelling fra Oslo like etter krigen går slik: «En dag kom mor hjem med et ansikt så lykkelig som jeg ikke kunne ha husket å ha sett på lenge. Hemmelighetsfullt tok hun ut en stor gråpapirpakke og la på kjøkkenbordet og ved siden av den la hun poteter, gulrøtter og en stor hodekål og sa ‘i dag skal vi ha kålruletter’. I pakken var det kjøttdeig, en hel kilo. Vi var helt i ekstase alle sammen.»