© 2010–2022 Millas Mat

Julepilaf med appelsin, safran og grønn kardemomme

oppskrift fra danske Camilla Plum

Jeg synes et innslag av litt mer eksotisk mat enn ribbe og surkål hører hjemme i julen, og denne risretten burde tilfredsstille alle sanser. Safran, appelsin, sitron, kardemomme, ristede mandler, urter og granateplekjerner - her får du virkelig alt av det beste av smakene fra Midtøsten. Dette smaker nydelig med arabisk flatbrød og yoghurtdressing eller til kylling og får du vegetarianere på besøk i julen er dette virkelig noe å sette på bordet.

Ingredienser

to gode spiseskjeer smør

tre dl basmatiris

to gode håndfuller bladpersille, grovt hakket

en håndfull mynte, grovt hakket

saft og skall av en appelsin eller en bergamott

to finhakkede banansjalotter

havsalt etter smak

frisk sitronsaft etter smak

en halv teskje safrantråder

en knust kapsel grønn kardemomme

seks dl vann

granateplefrø og ristede mandelflak til garnering

Skyll risen godt og la den renne av seg i en finmasket sil. Sett en dyp panne på middels varme og stek løken gyllen og myk i smør. Mens løken blir ferdig kan du preparere urtene og rive appelsinskall.

Når løken er klar du risen over i pannen sammen med havsalt, safran, finhakket chili og kardemomme. Rør det hele godt inn i løken og la risen bli blank av smøret. Hell deretter på vann, kok opp og la risen småkoke i omlag tjue minutter.

Når den er klar fordeler du små terninger av smør over risen og drysser over urter (spar av litt til garnering) og appelsinskall før du begynner å mikse det hele sammen. Smak til med frisk sitron. Ha pilaff over på et serveringsfat og pynt med resten av urtene samt granateplefrø og mandler.