Japchae 잡채

koreanske nudler og grønnsaker med biff og shitake

Stekte grønnsaker med marinert kjøtt og risnudler. Høres det kjent ut? Det vil jeg tro for de aller fleste, hvertfall hvis du har sett litt på denne siden før. Det som gjør denne retten spesiell er at det er en koreansk rett med en særegen smak av sesam, soya, brunt sukker og hvitløk. Meget meget godt og har du en assisent lager du dette på ikke så mye over halvtimen. Det kan virke som en omstendlig prosess men når du er i gang så vil du se at det slettes ikke er så mye jobb. Og jeg vet at jeg vil få noen kommentarer på at det er sukker i maten men når du bruker rå hvitløk, soya og sesamolje som også er ganske sterkt så trenger du sukkeret for balanse. Japchae er ikke en søt rett

Ingredienser

350-400 gr indrefilet av storfe

to tørkede shitakesopp (bløtlagt i kokende vann i omlag to til trertimer)

to til tre fedd revet hvitløk

en spiseskje + to teskjeer sukker (demerara)

to spiseskjeer + en teskje lys soyasaus

to spiseskjeer sesamolje

en spiseskje ristede sesamfrø

et stort egg

250 gr fersk spinat (skylt og renset)

200 gr risnudler

to til tre vårløk kuttet i tre cm. lange biter

en medium stor løk kuttet i tynne skiver

fem til seks ferske champignion i tynne skiver

en medium stor gulrot kuttet i juliennestrips

en halv rød paprika kuttet i tynne strimler

sort grovmalt pepper

havsalt nøytral olje til steking

Fremgangsmåte

Del opp den bløtlagte shitakesoppen i skiver og legg den i en bolle sammen med tynne biffstrimler. Tilsett et fedd revet hvitløk, en teskje sukker, to teskjeer soyasaus, litt hvitt pepper og en teskje sesamolje. Miks alt godt sammwn, dekk bollen med plast og sett den kaldt.

Pisk sammen en eggeplomme med en klype salt og varm opp en liten pane til middels varme. Tilsett en teskje olje, tørk deretter av pannen med kjøkkenpapir så det kun er igjen en tynn film av olje i pannen, slå av varmen og hell i eggemassen. Drei på pannen til du får en fin liten lapp og stek den på begge sider. Legg den over på en tallerken for avkjøling.

Sett over en romslig kjele med kokende vann og skyll spinaten godt. Kok den i et minutt og bruk en hullsleiv til å fiske ut spinaten. Behold kokevannet i kjelen. Skyll den kokte spinaten i kaldt vann og klem ut all fultigheten med hendene. Legg spinaten over i en stor miksebolle, klipp bladene i biter med en saks og tilsett en teskje soyasaus og en teskje sesamolje. Miks det godt inn i spinaten med hendene. Kok nudlene og hell de i et dørslag (du trenger ikke spare på vannet. Skyll de i kaldt vann, klipp de opp i mindre biter og miks inn to teskjeer sesamolje, en teskje soyasaus og en teskje lys brunt sukker. Dette forhindrer at nudlene klistrer seg sammen.

Kutt paprika og gulrot i tynne strimler og legg de sammen i en liten haug på en takkerken. Kutt vårløk, løk og sopp i skiver og legg det på samme tallerken men hver for seg i små hauger.

Sett en romslig panne på varmen, tilsett litt olje og fres løk og vårløk blankt og fint med litt salt, ha det over i bollen med nudler og spinat. Tilsett litt mer olje og stek soppen, også med litt salt og ha det over i bollen. Gjør det samme med gulrot og paprika men uten salt denne gangen og legg det over i bollen. Stek biffen og shitaken til slutt sammen med all marinaden fra bollen og når biffen har en lett rosa kjerne og soppen er blank og myk har du det over i bollen. La kjøttet og grønnsakene avkjøle seg litt i noen minutter og riv over et fedd hvitløk. Tilsett deretter en spiseskje soyasaus, en spiseskje brunt sukker, to teskjeer sesamolje og godt med sort pepper. Vask og tørk hendene godt og miks deretter alt lett sammen med de rene labbene dine. Løft og vend på blaningen, ikke rør. Deretter smaker du om du trenger mer soya. Anrett japchae på på et fat og rull sammen den lille eggeplommelappen til en rull, kutt den så tynt og fint du kan og anrett den på toppen. Dryss over ristede sesamfrø pg server.