© 2010–2022 Millas Mat

Japanske kjøttboller i sursøt saus

mītobōru

Denne familieoppskriften kommer fra en kvinne som nå er i sitt åttisyvende år. Hun kom til Hawaii etter den amerikanske okkupasjonen av Japan i likhet med flere tusen andre. I dag bor det en stor andel japanere på Hawaii, og det har naturlig nok satt sine kulinariske spor, slik som denne retten. Om du ønsker en sterkere smak på kjøttbollene kan du gjerne tilsette litt ramenpepper eller knust tørket chili.

Ingredienser

gir tre porsjoner:

400 gr svinekjøttdeig

et egg

tre teskjeer ingefærjuice

to teskjeer mirin

en teskje lys soyasaus

en halv teskje havsalt

sort pepper etter smak

en teskje sesamolje

tre spiseskjeer potetmel

----

sursøt saus;

0,6 dl vann

150 gr sukker

0,6 dl lys soyasaus

0,8 dl riseddik

frisk ingefær etter smak, juliennet

to spiseskjeer potetmel + vann til jevning

----

ristede sesamfrø og finsnittet vårløk yil garnering

ris og valgfrie grønnsaker til servering

Bland sammen alle ingrediensene til kjøttbollene og rør til du har en seig masse som holder godt sammen. Farsen trenger ikke å hvile, du kan trille ut bollene med en gang.

Pisk sammen alle ingrediensene til sausen, utenom jevningen, slik at den er klar til å gå i pannen når bollene er ferdigstekt.

Sett en panne på noe over middels varme og hell i nok olje til at bunnen dekkes og oljen går litt opp på kanten av pannen. Når oljen er varm legger du bollene forsiktig i, bruk to spiseskjeer til å snu på dem etterhvert som de brunes. Ta bollene ut av pannen og legg dem på en tallerken. Hell ut oljen, tørk godt av pannen og sett den tilbake på varmen. Hell i sausen og kok opp. Tilsett omlag halvparten av jevningen til å begynne med og pisk godt. Ønsker du en tykkere saus kan du tilsette mer jevning. Legg bollene tilbake i pannen og bruk en spiseskje til å øse sausen over dem. Etter noen få minutter er de klare til servering sammen med ris og de grønnsakene du ønsker.