Japansk flaket laks og crispy soba med tsukemono 漬物

japansk nyttårsmat

I Japan elsker de norsk laks og den har høy status som råvare. Det japanske kjøkkenet verdsetter alltid råvarens naturlige smak og egenskaper - slik som i denne oppskriften. Teriyaki er laksens beste venn og her får de selskap av japanernes favoritt innen tilbehør tsukemono (pickles).

Ingredienser

middag for to:

400 gr fersk økologisk laks u/skinn og bein

vanlig olivenolje til steking

teriyaki:

tre spiseskjeer lys soyasaus

en spiseskje mirin (søt risvin)

en spiseskje 100% lønnesirup

et skivet fedd hvitløk

en liten bit skivet frisk ingefær

----

50 gr kokte sobanudler

en spiseskje nøytralolje til steking

----

tsukemono:

en stor gulrot i staver

en halv slangeagurk kuttet i tynne bånd

tre spiseskjeer riseddik

en teskje sukker

en halv teskje havsalt

ristede sesamfrø, sorte eller hvite

----

dampet ris til servering

furikake (japansk riskrydder)

Fremgangsmåte

Sett over vann til å koke sobanudlene. Når de er ferdig kokt skyller du de i kaldt vann og lar de tørke litt. Ha de deretter over i en varm panne med litt olje og stek de gylne og sprø. Legg de over på kjøkkenpapir når de er ferdige så de holder seg sprø. Sett pannen til side, du trenger den etterpå.

Sett over nytt vann til risen (bruk gjerne samme kjelen du kokte nudlene i). I en liten bolle pisker du sammen soya, mirin, lønnesirup, skivet hvitløk og ingefær. Ha i risen når vannet koker.

Pisk sammen laken til tsukemono i en bolle og kutt gulroten i tynne staver. Legg de i laken i ca. ti minutter, ta de ut og anrett de i en skål. Legg agurken i samme laken og la den få to minutter før også disse anrettes i en skål og garneres med sesamfrø.

Sett pannen tilbake på varmen og ha i litt olivenolje. Stek laksen i ca. to minutter på hver side og ta den ut av pannen. Skrap vekk det brun-grå fettet på undersiden av laksen med en liten kniv. Hell teriyakisausen i pannen og kok opp, la den koke til den har blitt litt tykkere og mer sirupsaktig. Flak opp laksen grovt med hendene og ha den over i pannen, vend den i sausen og la alt koke sammen i noen få minutter. Miks deretter inn de stekte sobanudlene. Ha alt over i en passende skål og garner med sesamfrø.

Anrett risen med et generøst dryss furikake (japansk riskrydder) og server til.