Japansk Curry Udon med dashi

カレーうどん

Japanerne elsker curryretter og disse udon er svært populære. De mikser tradisjonelle japanske ingredienser med indisk madrascurry og dashikraft og får noe helt særegent. Den spesielle shimejisoppen finnes som oftest på asiatiske markeder men kan byttes ut med aroma eller shitake om det er lettere og finne på ditt lokale marked.

Ingredienser

nok til to porsjoner:

200-250 gr udonnudler (kjøpes frosne eller tørkede) kokt separat

200 gr ytrefilet av okse, skåret i tynne skiver

en liten løk i tynne halvmåneskiver

en liten gulrot i tynne staver

en liten pak choy i biter

en liten håndfull shimeji-sopp eller annen liten sopp lett opprevet

den grønne delen av en vårløk, finsnittet

----

currysaus:

to teskjeer nøytral olje

en hvite delen av vårløken i skråskjærte skiver

halvannen spiseskje currypulver (Hot Madras)

en halv liter dashikraft

to teskjeer lys brunt sukker

tre spiseskjeer soyasaus (usukuchi)

en spiseskje potetmel

to spiseskjeer vann

havsalt om nødvendig

Kutt biffen i tynne skiver og sett over en kjele med vann til nudlene.

Kutt løken i skiver, pak choy i biter og gulrot i tynne staver og riv opp soppen i grove biter. Kutt den hvite deler av vårløken i tykke skrå skiver og finsnitt den grønne delen. Legg den grønne delen til side for garnering når retten er ferdig.

Tilsett en liten skje olje i en panne over medium varme og fres den hvite delen av vårløken til den er lett gyllen. Ta den ut av pannen, tilsett litt mer olje og ha løk, gulrot og sopp i pannen. Fres det lett og pass på varmen så grønnsakene ikke brennes. Etter en liten stund tilsetter du biffen og steker den inntil den ikke lengre er rosa. Tilsett curryen og rør den godt inn i grønnsakene. La den frese i et minutts tid for å bringe ut aromaen. Hell over dashi og tilsett deretter sukker og soyasaus. Kok opp og reguler ned varmen så det koker lett. Skum av om nødvendig. Kok inntil grønnsakene er myke, omtrent fem minutter pleier å være passe.

Rør sammen potetmel og vann og tilsett dette litt etter litt mens du rører godt. Sausen vil nå tykne lett og bli blank. Tilsett den stekte vårløken og rør den inn. Smak og sjekk om sausen trenger litt havsalt. Hold sausen varm men ikke la den stå å koke. Legg i pak choy og la den myknes litt.

Kok nudlene etter anvisning på pakken og smak på dem for å sjekke at de er møre. La de renne godt av seg og fordel de i to serveringsboller. Topp med currysausen og garner med vårløken før servering.