Japansk Bolognese fra Osaka - 麺

japanerne gjør pastaretter på sin måte

I Japan er ferdige pastasauser på glass svært dyre i innkjøp siden de må importeres og fraktes over lange avstander. Derfor har det blitt veldig populært og lage sin egen tomatsaus siden hermetiske tomater er relativt billig. Dette er milevis fra en tradisjonell bolognese, men har desto større likheter med en amerikansk meatsauce og har nok kommet til landet via USA. Sake - på samme måte som hvitvin gir en fin syrlighet til sausen og balanserer smakene.

Ingredienser

gir tre porsjoner:

tre spiseskjeer vanlig olivenolje til steking

en stor finhakket løk

fire til fem fedd finhakket eller presset hvitløk

en halv dl sake, japansk risbrennevin

400 gr kjøttdeig eller karbonadedeig

havsalt og sort pepper etter smak

en boks (400 gr) grovhakkede tomater eller polpa

to terninger consommè eller kyllingbuljong

tre spiseskjeer tomatketchup

en spiseskje Worchestershiresauce eller japansk Kagome

noen klype tørkede italienske urter som oregano, basilikum og timian

en halv spiseskje sukker

----

300 gr spaghetti, penne eller annen pasta etter eget valg

noen få spiseskjeer av pastavannet om nødvendig

Tilsett litt olje i en dyp panne og fres løken blank og myk, tilsett sake og kok den nesten helt inn før du har løken over på en tallerken. Tilsett litt mer olje i pannen og skru ned varmen. Tilsett det første feddet med hvitløk og fres den lett, rør godt så den ikke blir brent. Tilsett karbonadedeigen og hakk den godt opp mens den stekes. Krydre kjøttet med havsalt og sort pepper.

Tilsett løken tilbake i pannen og miks den godt inn sammen med kjøttet. Hell over tomatene, kok opp og la sausen koke i omlag ti minutter. Tilsett et nytt fedd hvitløk og rør det inn sammen med litt mer havsalt og pepper. Kok i noen få minutter før du tilsetter consommè og ketchup. Rør det inn før du tilsetter Worchestershiresauce. La det koke i noen minutter til og smak til om du vil ha i mer wouster. Tilsett krydderurtene og sukkeret før du tilsetter det siste av hvitløken og lar sausen koke under lokk i omlag ti minutter. I mens koker du pastaen.

Miks sammen nykokt pasta og saus (tilsett litt pastavann om du trenger og smøre pastaen litt ekstra) og server straks. Tradisjonelt bruker ikke japanerne revet parmesan på pastaen men du gjør som du vil. Ekte parmesan kan være vanskelig å finne i Japan.