Jamaicansk Jerkpit chicken

karibisk grillet kylling

Bare så det er sagt, dette er sterk kylling. Hvis du vil dempe den litt så kan du halvere mengden chilipulver og fjerne noen av frøene fra de friske chiliene. Denne retten har sterke røtter på Jamaica og overalt i Karibien ellers. Brun ris eller en tradisjonell rice & peas er vanlig tilbehør og litt svalende slangeagurk, grillet mais eller plantaines er godt til. En jerkpit er enkelt forklart en fordypning i bakken som fyltes med ved eller trekull og deretter tenner man på, lar det brenne ut en stund og steker maten enten på spidd eller over en rist så det funger som en grill. Denne måten å tilberede mat på kan man spore helt tilbake til før Columbus seilte i land på øya i 1494. En moderne grill fungerer helt ypperlig så du trenger ikke grave opp plenen - men mindre du har veldig lyst.

Ingredienser

til seks store kyllinglår eller kyllingbryst:

to teskjeer hel allehånde, all-spice berries

to teskjeer tørket timian

to teskjeer chilipulver eller cayennepepper

to teskjeer malt ingefær

to teskjeer revet muskatnøtt

to teskjeer malt kanel

to fedd skrelt hvitløk

en god bit skrelt fersk ingefær i skiver

to gode spiseskjeer mørk brunt sukker

en halv dl mørk rom

en halv dl friskpresset limejuice

en halv dl soyasaus

1 1/4 dl eplecidereddik

to hele røde chili, scotchbonnet eller habanero kan brukes

en løk i grove biter

Fremgangsmåte

Fjern skinnet av kyllingen og skjær noen gode snitt nedi kjøttet. Bruker du kyllinglår så skjær ned til benet. Dette er så smaken også kommer til inni kjøttet og ikke bare smaksetter skinnet. Knust allehånde i en morter først og bruk en prosessor eller en blender til å kjøre sammen alle de øvrige ingrediensene i oppskriften til en jevn masse. Legg kyllingen i en stor tykk zip-pose og hell over marinaden. Vend godt på posen, tre over en ny pose, lukk den og legg den oppi en bolle. La det hele marinere seg i kjøleskapet til neste dag.

Sett ovnen på 200 °C og kle en ildfast form eller langpanne med to lag aluminiumfolie. Legg i kyllingen og hell all marinaden over dem. Pass på at alle kyllingbitene ligger med (det som var) skinnsiden opp og gi de 30 minutter i ovnen. Ta kyllingen ut av ovnen og hell av den tynne saften som har dannet seg i pannen. Bruk deretter en pensel og gi de et godt strøk av marinaden og sett pannen tilbake i ovnen i ytterligere 30 minutter.

Når det er grillsesong tilbereder jeg maten ute. Sjekk med et termometer at kyllingen har en kjernetemperatur på 69-72 °C og la den hvile litt før oppskjæring og servering.