© 2010–2020 Millas Mat

Italiensk høst - og vintersuppe med linser og grønnkål

fra det toscanske kjøkken

Linser, grønnkål, gode pølser og tomater. Dette er smaken av italiensk vinter, men mange tenker kanskje ikke over at Italia faktisk er et land med vinter. Tomatene bugner ikke hele året og du finner hermetiske tomater i ethvert italiensk kjøkken. Denne oppskriften er en relativt klassisk komposisjon og selv om den sier at du kan bruke kun vann anbefaler jeg på det sterkeste at du bruker kyllingkraft.

Italiensk høst - og vintersuppe med linser og grønnkål

Ingredienser

gir fire gode porsjoner:

to spiseskjeer vanlig olivenolje eller baconfett

to medium store gulrøtter, grovhakket

en stilk selleri, grovhakket

en stor løk, grovhakket

to til tre fedd finhakket hvitløk

en dl grønne linser, bløtlagt natten over

en boks (400 gr) finknuste tomater, polpa

en kvist frisk timian eller en teskje tørkede timianblader

en kvist frisk rosmarin

en liter vann eller mild kyllingkraft

300 gr pølser i små biter

200 gr renset og grovhakket grønnkål

to spiseskjeer frisk finhakket bladpersille

Varm fettet i en romslig suppekjele med tilhørende lokk og fres, gulrøtter, selleri og løk inntil det er mykt og blankt. Krydre litt med havsalt og pepper. Rør inn hvitløken og la den frese i noen få minutter helt mot slutten men pass på så den ikke brennes. Legg i urtene og tilsett de skylte linsene. Hell over tomater og kraft og kok opp. La suppen koke inntil linsene er møre, beregn omlag 30-40 minutter før du smaker og sjekker.

Mens suppen koker steker du pølsebitene gylne i en panne og heller vekk det overflødige fettet. Vask og rens grønnkålen så den er klar. Tilsett pølsebitene mot slutten av koketiden og rør inn grønnkålen når det gjenstår ca. tre minutter. Smak og juster med mer havsalt og pepper og plukk ut urtekvistene.

Garner suppen med persille og server den rykende varm, gjerne med brød eller foccacia til. Eller gjør som jeg har gjort og toppet suppen med hjemmelagede krutonger.