Islandske fiskekaker med tartar

sett smak på fiskemiddagen din

Fiskekaker som lages med en blanding av fisk og potet blir svært gode og trenger bare en liten saus og en frisk salat eller wok-grønnsaker som tilbehør. Disse kakene kan du lage dagen før. Form de ut, paner dem og la de hvile kaldt over natten så må de bare stekes før de er klare til servering. Jeg tror heller ikke disse kakene er genuint islandske heller, for jeg kjenner til mange lignende oppskrifter fra de britiske øyene men det får stå sin prøve. Herlig mat er det uansett.

Ingredienser

450 gr fersk eller frossen torskefilet uten skinn og bein

to laurbærblad

halvannen dl melk

halvannen dl vann

----

350 gr kokefaste poteter eller bakepotet, skrelt og kokt

en halv teskje finrevet sitronskall, kan sløyfes

en spiseskje frisk finhakket bladpersille

en spiseskje finhakket gressløk

havsalt og sort pepper etter smak

en god spiseskje av tartarsausen

et egg, sammenpisket

litt hvetemel til å forme ut kakene

100 gr ferske brødsmuler eller panko

nøytral olje til steking

----

tartarsaus:

en dl majones, lett eller vanlig type kan brukes

en spiseskje skylte og finhakkede kapers

en teskje revet pepperrot

en teskje Dijon

en liten finhakket sjalottløk

litt frisk finhakket bladpersille

Pisk sammen alle ingrediensene til tartarsausen og sett den kaldt i kjøleskapet.

Legg fisken i en dyp panne med lokk og hell på melk og vann. Legg i laurbærbladene, kok opp og senk varmen og la fisken trekke i omlag fire minutter. Ta deretter pannen av varmen og la fisken stå i ti minutter til så den blir ferdig posjert. Beregne litt lengre tid om fisken er frossen.

Skrell potetene og del de inn i grove biter, la de koke i omlag ti til femten minutter i lettsaltet vann og sjekk at de er møre. Ta fisken ut av pannen og legg den på en tallerken for avkjøling. Tipp potetene over i et dørslag og la de dampe av seg i noen få minutter før du har de tilbake i pannen de ble kokt i. Mos de med en gaffel inntil du har en luftig mos og bland deretter inn en god spiseskje av tartarsausen fra kjøleskapet. Tilsett deretter sitronskall, persille og gressløk og smak til med havsalt og pepper.

Hell av væsken som har samlet seg rundt fisken og flak den lett opp med en gaffel. Kvern over litt pepper og bruk hendene til å mikse fisken sammen med potetene.

Dryss hvetemel på ei fjøl og pisk sammen egget i en bolle. Spre brødsmuler utover på en tallerken. Form ut fiskefarsen til fire til seks jevnt store kaker. Husk å mele hendene lett så går dette mye lettene. Vend deretter kakene i sammenpisket egg og deretter i brødsmulene. Legg de over på en tallerken og dekk de med plast. Sett de kaldt over natten eller i minimum fire timer.

Stek kakene i olje på middels varme i omlag fem minutter på hver side til de er gylne og sprø. Etterstek de ved 200 °C i ovnen i et kvarters minutters tid og server de med resten av tartarsausen og øvrig tilbehør.