© 2010–2022 Millas Mat

Islandske fiskekaker

bland sammen potetene og fisken

Fiskekaker som lages med en blanding av fisk og potet blir svært gode og trenger bare en liten tartarsaus og en frisk salat som tilbehør. Farsen til disse kakene kan du lage dagen før og la de hvile kaldt over natten så må de bare stekes før de er klare til servering.

Ingredienser

450 gr fersk torskefilet uten skinn og bein

to laurbærblad

halvannen dl melk

halvannen dl vann

350 gr kokefast potet eller bakepotet (Maris Piper)

en halv teskje finrevet sitronskall

en spiseskje frisk finhakket bladpersille

en spiseskje finhakket gressløk

havsalt og sort pepper etter smak

et egg

litt hvetemel til å forme kakene

85-100 gr ferske brødsmuler eller panko

noen spiseskjeer nøytral olje til steking

friske sitronbåter og grønn salat til servering

——

tartarsaus

1,25 dl majones

en spiseskje skylte og finhakkede kapers

en teskje revet pepperrot

en teskje Dijonsennep

en liten finhakket sjalottløk

litt frisk finhakket bladpersille

Pisk sammen alle ingrediensene til tartarsausen og sett den kaldt i kjøleskapet.

Legg fisken i en dyp panne med lokk og hell på melk og vann. Legg i laurbærbladene, kok opp og senk varmen og la fisken trekke i omlag fire minutter. Ta deretter pannen av varmen og la fisken stå i ti minutter til så den blir ferdig posjert.

Skrell potetene og del de inn i grove biter, la de koke i omlag ti minutter i lettsaltet vann og sjekk at de er møre. Ta fisken ut av pannen og legg den på en tallerken for avkjøling. Tipp potetene over i et dørslag og la de dampe av seg i noen få minutter før du har de tilbake i pannen de ble kokt i. Mos de med en gaffel inntil du har en luftig mos og bland deretter inn en god spiseskje av tartarsausen fra kjøleskapet. Tilsett deretter sitronskall, persille og gressløk og smak til med havsalt og pepper.

Hell av væsken som har samlet seg rundt fisken og flak den lett opp med en gaffel. Kvern over litt pepper og bruk hendene til å mikse fisken sammen med potetene. Sett deretter massen kaldt i en stund.

Dryss hvetemel på ei fjøl og pisk sammen egget i en bolle. Spre smuler utover på en tallerken. Form ut fiskefarsen til fire jevne kaker. Husk å mele hendene lett så går dette mye lettene. Vend deretter kakene i sammenpisket egg og deretter i smulene. Legg de over på en tallerken og dekk de med plast. Sett de kaldt over natten eller i minimum fire timer.

Stek kakene i olje på middels varme i omlag fem minutter på hver side til de er gylne og sprø. Etterstek de ved 200 °C i ovnen og server de med resten av tartarsausen, friske sitronbåter til å klemme over og grønn salat.