Irsk biffgryte med Guinness

kjøtt, løk og øl

Litt karamellisert sukker og rikelig med sjalottløk gir denne gryten sødme og det mørke sterke ølet gir bitterhet. Resultatet blir helt fantastisk godt. Denne retten finner du i både Belgia, Nederland, Luxembourg og Frankrike men siden vi her bruker irsk tørr stout så blir den irsk i navnet også. Engelskmennene og amerikanerne kaller denne typen mat for Dutch Oven men det har ingenting med en ovn å gjøre. Det er navnet på en liten nederlandsk jerngryte (potjie) med tett lokk som har vært kjent som kokekar i Europa fra begynnelsen av 1700-tallet.

Ingredienser

nok til fire voksne sammen med potetmos og grønnsaker:

to spiseskjeer solsikkeolje og to spiseskjeer smør eller bare bruk andefett

en grovhakket løk

tolv sjalottløk eller seks store banansjalotter

750-800 gr. grytekjøtt av storfe

tre spiseskjeer sukker

to spiseskjeer hvetemel

en halv liter god oksekraft

en halv liter Guinness

to spiseskjeer rødvinseddik

tre hele nellik

to laurbærblader

havsalt og sort pepper etter smak

350 gr ferske sjampinjonger

smør til steking

——

hjemmelaget potetmos med finhakket gressløk

Sett ovnen på 170 °C og plasser en rist lavt i ovnen. Kutt kjøttet i store terninger. Varm oljen eller fettet i en jernpanne og brun kjøttet godt sammen med havsalt og pepper. Legg kjøttet over i en ildfast gryte etterhvert som du steker.

Dropp sjalottløkene i kokende vann og la de ligge i ca. ett minutt, ha de så over i isvann og la de ligge der like lenge. Dette gjør de lettere å skrelle. Hakk også løken og ha den klar.

Ha sukkeret i gryten og fres det til det er brunt. Tilsett deretter hakket løk, hvetemel og de hele sjalottløkene. Bland alt sammen i ca. 30 sekunder. Tilsett varm buljong samt øl og kok det opp. Tilsett eddik, nellik, laurbærblader og litt mer havsalt og pepper i gryta.

Legg lokk på og la den stå i ovnen i 2-2 1/2 time. Ta gryten ut av ovnen og sil væsken nedi en kjele. Kok den inn til den tykner skikkelig og hell den tilbake i gryten over kjøttet. Tilsett kvartert og stekt sopp og smak til med havsalt og pepper en siste gang.

Hjemmelaget potetmos er autentisk og nydelig tilbehør til denne retten. Server også gjerne en grønn grønnsak til feks. aspargesbønner.