© 2010–2020 Millas Mat

Injera uten teff

etiposk pannebrød

Dette brødet er Etiopias nasjonalrett og spises til alle måltider. Injera kalles ofte for en etiopisk pannekake siden den nesten stekes som det, men det er egentlig et mykt flatbrød. Det har en nøtteaktig surdeig-smak og er svært lett i konsistensen. Det kan spises sammen med et utall ulike dipsauser og curryer både vegetariske og med kjøtt eller kylling. Denne oppskriften er uten teff, det karakteristiske melet som dessverre ikke er lett å finne her hjemme men denne oppskriften har jeg funnet via en etiopisk kvinnegruppe i Danmark der det heller ikke er lett å finne teff.

Injera uten teff

Ingredienser

250 gr hvetemel

150 gr rugmel

125 gr rødt eller hvitt rismel

halvannen dl havregryn

20 gr fersk gjær eller en halv pose tørrgjær

en halv teskje havsalt

lunkent vann til passe tynn røre (omlag halvannen liter)

Bland sammen alle melsortene og havregrynene i en stor langpanne og rist det i ovnen ved 200 °C i omlag 20 minutter. Du vil se at noe av melet blir litt brunt i kantene. La det deretter avkjøle seg i langpannen i to til tre timer. Løs opp de største klumpene med fingrene.

La alt melet over i en stor miksebolle med tilhørende lokk og rør inn havsaltet. Løs opp gjæren i en snau liter vann og hell i (bruker dutørrgjær kan du mikse dette rett i melet. Miks det hele veldig godt og spe ut med mer lunkent vann tilltil du har en tynn pannekakerøre. Dekk bollen til og la den stå lunt i 18-24 timer.

Når du skal injera steke setter du en stor teflonpanne på lav varme. Ikke bruk noe olje eller smør, bare hell i røren så du deker bunnen og la den stå på platen. Når du ser at den har stivnet rundt kanten og du lar masse små bobler på toppen setter du på lokket og lar den stivne helt. Du skal ikke flippe den, bare pass på varmen. Løft den ut på et klede og dekk den til mens du steker resten.

Jeg lager gjerne dette i en prosessor og kjører det avkjølte melet sammen med tørrgjær og havsalt til en jevn masse og heller i lunkent vann mens maskinen går.