© 2010–2020 Millas Mat

Indonesisk stekt ris Nasi Goreng

full versjon og enkel versjon

Dette er uten tvil en av de mest kjente indonesiske rettene og mange mener også at dette er landets nasjonalrett. Dette kan du få servert som gatemat, hjemme hos folk eller på flotte restauranter. Dette er den tradisjonelle oppskriften hvor man spiser risen toppet med et speilegg eller strimlet omelett, sprøstekt sjalottløk og rekechips. Det er mange ingredienser her men det tar faktisk ikke uhorvelig lang tid å lage dette.

Ingredienser

krydderpastaen (base-gede):

fem hele sorte pepperkorn

en kvart teskje revet muskatnøtt

en spiseskje ristede cashew- eller peanøtter

en halv teskje hvite sesamfrø

en finhakket bananjalott

en spisekje frisk revet ingefær

en halv teskje gurkemeie

en stor stilk sitrongress (de ytre blad fjernet, den myke delen grovhakket)

ett fedd hvitløk

to røde chili (grovhakket, uten frø)

halvannen teskje palmesukker

en halv teskje havsalt

en halv spiseskje solsikkeolje

saften av en halv lime

——

to spiseskjeer solsikkeolje til steking

375 gr finhakket sjalottløk

havsalt etter smak

300 gr langkornet ris (basmati eller jasmin)

en halv liter vann

100 gr grønne brekkbønner i ca en cm lange biter

to fedd finhakket hvitløk

to røde chili (uten frø og finhakket)

en medium stor gulrot (skrelt og delt i tynne skiver/staver)

en spiseskje tomatpure

en spiseskje ketjap manis (søt indonesisk soyasaus)

250 gr kokt kylling- eller kalkunkjøtt (finhakket)

en spiseskje lys soyasaus

4-6 finsnittede vårløk

——

til servering:

to spiseskjeer solsikkeolje til steking

fire egg

en kvart slangeagurk i tynne skiver

rekechips (kroepoek)

Begynn med å lage krydderpastaen. Mal sammen pepperkorn, muskatnøtt, nøtter og sesamfrø i en kvern til du får et fint pulver. Tilsett resten av ingrediensene i en prosessor og kjør alt sammen til en fin masse.

For å lage risen så finn fram en dyp panne og hell i nok olje til den når opp ca. en cm på kanten av pannen og varm den opp litt over middels varme. Når oljen er varm nok, tilsett ca. 175 gr. av sjalottløken og stek den gyllen og sprø. Legg den på en tallerken med litt kjøkkenpapir så oljen får rent godt av seg. Dryss på litt salt og la løken bli kald.

Hell risen i en kjele, tilsett vannet og kok opp. Skru ned varmen så lavt du kan uten at den slutter og koke og la den stå i ca. ti minutter. Bruk en gaffel til å fluffe opp risen. Spre den utover på en stor tallerken og la den avkjøle seg men ikke sett den i kjøleskapet.

Kok bønnene i lettsaltet vann i ca. to til tre minutter, hell av kokevannet, skyll de i iskaldt vann og la de renne godt av seg.

Varm to spiseskjeer olje i en wok og tilsett resten av sjalottløken, hvitløk, chili og gulrot og fres det i noen minutter til gulrøttene er myke. Tilsett så all krydderpastaen og stek videre i noen minutter, tilsett tomatpuré og ketjap og stek videre i ett minutts tid til.

Tilsett kjøttet, risen og bønnene og stek videre til alt er gjennomvarmt. Tilsett soyasaus og finsnittet vårløk. Ta wokpannen av varmen og sett på et lokk eller dekk den med et stykke aluminiumsfolie.

Stek eggene i en liten panne (her ser du hvordan), fordel risen i serveringsboller og legg et egg på toppen. Dryss på den friterte løken og server risen med rekechips.

En enklere versjon:

En halv dl nøytral olje, 100 gr svinekjøtt i strimler, 100 gr kyllingkjøtt i strimler, 100 gr storfekjøtt i strimer, to spiseskjeer frisk revet ingefær, tre fedd finhakket hvitløk, en gulrot i tynne skiver, 100 gr finsnittet kål, 100 gr grønne erter, en løk i båter, en håndfull friske bønnespirer, 300 gr kokt og avkjølt basmatiris, to sammenpiskede egg, tre spiseskjeer ketjap manis, fire spiseskjeer sweet chilisaus, litt frisk sitron, friske korianderblader.

Varm oljen opp til noe over middels varme og brun kjøttet godt etter tur, Det er viktig at både svin- og kylling blir helt gjennomstekt så sjekk en bit for å være sikker. Ta deretter kjøttet ut og tilsett hvitløk, ingefær og grønnsaker og la alt bli gyllent i woken. Ha i risen og la også denne bli lett gyllen før du har kjøttet tilbake i pannen. Stek de sammenpiskede eggene i en liten panne for seg til det blir en tynn omelett og skjær den deretter i tynne strimler. Tilsett ketjap og chilisaus og vend det godt inn i risen. Smak til med frisk sitron. Vend deretter omelettstrimlene forsiktig inn i retten og anrett med frisk koriander.