Indiske kjøttboller med Kabli Pulao

saftige og velkrydrede munnfuller med afghansk pilaf

Hvem er det som ikke liker kjøttboller. Disse er fulle av indiske krydderier og toppet med en avkjølende raita med frisk mynte. I stedet for å koke vanlig ris har jeg denne gangen laget en afghansk pulao med gulrot, rosiner og kardemomme. Denne risen er populær hos min lokale Røde Kors kvinnegruppe der flere av medlemmene er fra Afghanistan og smakene passer godt sammen med de indiske.

Ingredienser

nok til tre voksne:

400 gr kjøttdeig av kylling eller lam

en teskje paprika

en kvart teskje chilipulver eller cayennepepper

en teskje fennikelfrø, knust

en halv teskje malt koriander

en teskje malt sort pepper

en kvart teskje malt kardemomme

en spiseskje gresk eller tyrkisk yoghurt

hvetemel til panering

nøytral olje til steking

----

en halv porsjon raita

----

kabli pulao:

to spiseskjeer smør til steking

to knuste kardemommekjerner

en bit kanelbark

en teskje paprika

en teskje gurkemeie

en liten løk, finhakket

to fedd hvitløk, finhakket

to dl basmatiris

tre spiseskjeer rosiner eller sultanas

en stor gulrot i små terninger

fire dl vann

havsalt eller himalayasalt etter smak

to spiseskjeer frisk finhakket bladpersille

ristede mandelskiver eller valnøttkjerner

Bland sammen alle ingrediensene til kjøttbollene og trill ut omlag tolv jevnt store stykker som vendes lett litt hvetemel. Legg de på en tallerken, dekk de med plast og sett de kaldt i noen timer så de blir fastere og dermed lettere å steke.

Preparer også raita etter oppskriften og sett også denne kaldt under plast.

Finhakk løk og hvitløk og knus kardemommekjernene i en morter. Fjern alle de tørre bladene og finknus frøene. Kutt opp gulroten og skyll risen godt i en finmasket sil. Sett en passende gryte på varmen og tilsett smør. Når det har smeltet tilsetter du løk og gulrot og freser disse myke og blanke før du har i hvitløken. Når alt er glasert i smør tilsetter du kardemomme, paprika, gurkemeie og kanelbarken. Rør det inn og når det lukter godt har du i risen og rosinene, heller på vann og koker opp. Kok risen i omlag tjue minutter (mens risen koker steker du kjøttbollene) og ta den av varmen. La den stå i ca. fem minutter med lokket på mens du finhakket persillen. Fluff risen opp med en gaffel, tilsett persille og smak til med litt havsalt før servering og dryss over ristede nøtter.

Jeg liker å spre risen utover hver tallerken og deretter toppe med kjøttbollene og drible raita over slik som på bildet. Server gjerne noen poppdum-chips til eller noe annet knas.