© 2010–2020 Millas Mat

Imperial noodles

Puyi 溥儀

I 1987 var jeg ti år og mamma tok meg med på kino for å se Bernardo Bertoluccis film Den siste Keiser. Det er en mektig film med nesten tre timers spilletid og tar for seg historien om Kinas siste keiser Puyi. Jeg skal ikke oppsummere hele filmen her men han blir avsatt og deretter satt i fangenskap og må etterhvert sone under harde forhold som innebar både straffarbeid og kommunistisk omskolering. Det kan gå dager før han får mat, og han blir utsatt for tøffe avhør om sin fortid. Minnene om nudelrettene fra det keiserlige kjøkkenet stod sterkt hos Puyi og jeg har gjenskapt en av dem med god hjelp fra en kinesisk nettvenn som også har jobbet som guide ved Den Forbudte By i Kinas hovedstad Beijing.

Imperial noodles

Ingredienser

sesamsaus:

3 1/2 spiseskje kinesisk sesampasta (det er det samme som tahini)

fem spiseskjeer kyllingkraft

to spiseskjeer finsnittet vårløk (kun den grønne delen)

to spiseskjeer lys soyasaus

to spiseskjeer demerarasukker

en spiseskje riseddik

en spiseskje kinesisk chiliolje

nykvernet hvitt pepper etter smak (muntok)

----

250 gr kinesiske lo mein eller chow mein nudler

halvannen spiseskje sesamolje

....

125 gr bønnespirer

125 gr friske sukkererter

frisk finhakket koriander

en gulrot i tynne strimler

friske alfalfaspirer eller skivede reddiker

tre spiseskjeer tørristede sesamfrø eller cashewnøtter

----

250 gr svinefilet kuttet i tynne strimler

wokolje til steking

hoisinsaus til glasering

Pisk sammen alle ingrediensene til sausen og sett den til side. Kok opp en romslig kjele med vann til nudlene og kutt kjøttet i tynne skiver. Hell litt olje i woken og stek kjøttet raskt i mindre porsjoner. Pensle det med et tynt lag hoisinsaus når det er ferdig og hold det lunt i folie i ovnen. La woken stå på komfyren for du skal bruke denne til å ferdiggjøre retten.

Ha bønnespirer og sukkerter i et dørslag og hell over en liter kokende vann. Skyll de deretter i kaldt vann og la de renne godt av seg. Dette er viktig for å fjerne evt. jordbakterier. Skrell gulroten og bruk skrelleren til å kutte lange fine bånd. Finhakk korianderen og rist sesamfrøene lett gylne i en tørr panne.

Dropp i nudlene når vannet fosskoker og se på pakken for koketiden. I denne retten har jeg brukt tynne kinesiske chow-mein nudler som vanligvis koker på fire til seks minutter. Mens de koker tilsetter du litt mer olje i woken og begynner å frese bønnespirer, sukkerter og gulrot. Etter noen få minutter tilsetter du de kokte nudlene og heller over sesamsausen. Gi alt en god miks og fordel nudlene på to tallerkener eller i passende boller og topp med svinefileten, koriander og ristede sesamfrø.