© 2010–2022 Millas Mat

Hutspot - nederlandsk vintermat

der poteter, løk og gulrot møtes

Denne svært gamle retten av moste grønnsaker og løk har lange tradisjoner i Nederland men finnes også i Frankrike og England der den kalles hochepot eller hotchpotch. Den har eksistert nesten like lenge som vi har hatt poteter i Europa (fra ca. 1570) og skal ha oppstått i Spania. Den minner en god del om vår egen rotmos og kommer i mange varianter. Noen koker grønnsakene med einebær og de koker løken sammen med grønnsakene. Jeg synes du får mye mer smak om du freser løken i smør sammen med curry, men jeg vet at det ikke er den tradisjonelle måten å gjøre det på. Mitt første møte med denne retten var faktisk i Anne Franks dagbok. Hutspot er godt til både fisk og kjøtt og svært ofte spiser man tradisjonelle pølser til.

Ingredienser

middag for to:

500 gr poteter i grove terninger

tre medium store gulrøtter i grove terninger

to løk, grovhakket

fløtemelk til passe tykk mos

en toppet spiseskje Hot Madras Curry

smør til grønnsakene og steking av løken

havsalt og sort pepper etter smak

Skrell poteter og gulrot og kutt de opp i grove biter. Kok de helt møre i en romslig kjele og hell av kokevannet når de er klare. Ha alle grønnsakene tilbake i kjelen og mos de grovt sammen med smør og fløtemelk før du krydrer med havsalt og pepper. Sett på lokk og la mosen stå på svak varme mens du steker løken myk og gyllen i en separat panne. Krydre den godt med havsalt, pepper og curry før du mikser den inn med grønnsakene og rører godt.

Server Hutspot som den er eller topp den med stekt bacon, pølser og sjysaus som på bildet eller kjøttboller. Et persilledryss hører med om du har.