© 2010–2021 Millas Mat

Ungarsk kylling paprikash

tilbake på Omas kjøkken

Paprika er helt sentral i det ungarske kjøkkenet, både i form av fersk paprika og ikke minst som brannrødt paprikapulver. Denne kyllingretten er meget gammel og svært godt kjent og elsket over store deler av verden. Paprika fant veien til Ungarn via Tyrkia i sin tid og den har blitt grodd der i mer enn 500 år. Paprikapulveret de produserer er kanskje verdens beste og er et ettertraktet produkt. Vakre broderte tøyposer med paprika er populære suvenirer og når tilgangen i land utenfor Ungarn var dårlig ble tonnevis med paprika sendt via posten til slekt og venner - dette var også utbredt i Norge da det kom mange ungarske flyktninger til landet etter invasjonen fra Sovjet i 1956.

Ingredienser

middag for tre personer:

fire spiseskjeer vanlig olivenolje

en stor finhakket løk

to spiseskjeer edelsøt paprika (ungarsk type)

600 gr lårkjøtt av kylling i grove biter eller en landkylling delt inn i serveringsstykker

to små kyllinglår m/ben, kløyvd i to (sløyfes om du bruker en hel kylling)

to stangselleri, grovhakket

to gulrøtter, grovhakket

en halv teskje havsalt

en halv teskje sellerisalt

noen gode tak med pepperkverna

en halv teskje hvitløkspulver

to teskjeer Maggi Seasoning Sauce

en halv dl kaldt vann

halvannen dl kaldt vann + halvannen spiseskje hvetemel til jevning

to gode spiseskjeer rømme + litt ekstra til garnering

frisk finhakket bladpersille til garnering

----

ris, pasta eller potetmos til servering

Finn frem en romslig gryte og forbered alle grønnsakene, løken og kyllingen. Tilsett oljen i gryten og når den er varm tilsetter du løken og freser den myk og blank. Rør inn paprika og la den steke litt men ikke brenn den så pass på varmen. Tipp i kyllingen og rør den godt inn så den dekkes av oljen. Tilsett selleri og gulrot og ha i havsalt og alle de øvrige krydderiene. Miks det hele godt sammen og kok opp. La kyllingen koke i en times tid men tilsett litt vann om det blir for tørt nedi gryten. Som oftest trenger du ikke tilsette mye, kanskje en halv dl. Det beste er å sjekke gryten jevnlig i begynnelsen og regulere varmen etter behov. Det kommer mye væske fra kyllingen og grønnsakene etter noen minutters koking.

Når gryten har kokt seg ferdig tilsetter du det kalde vannet for å stoppe kokingen. Rist sammen vann og hvetemel til jevning og ha det i. Rør godt, kok opp og la gryten koke videre i ti minutter uten lokk slik at melsmaken koker bort.

Ha rømmen i en skål, ta ut litt av sausen fra gryten og pisk det godt sammen før du rører det inn i gryten. Har du kald rømme rett i den kokvarme retten vil sausen lett skille seg.

Smak til med havsalt og pepper før servering og server kyllingen sammen med et dryss persille og ønsket tilbehør. Her har jeg valgt basmatiris.