© 2010–2022 Millas Mat

Hopping John

bacon, ris og bønner fra Karibien

​Denne retten med ris, bønner og bacon var opprinnelig noe bomulls-slavene i Sørstatene laget når de fikk tak på en bit flesk, noe som nok ikke var særlig ofte. Men som du kanskje vet så går en liten bit bacon en lang vei når det gjelder smak så derfor gjaldt det å drøye den som best man kunne. Dette ble som oftest servert med en bit brød og siden den finnes i mange varianter ble den nok laget basert på det man ellers hadde tilgjengelig der og da. Vi regner med at maten opprinnelig kom fra Karibien der titusenvis av slaver arbeidet på sukkerplantasjene og der ris og bønner var sentrale ingredienser.

Ingredienser

200 gr tykt bacon eller saltet sideflesk i terninger

noen spiseskjeer olivenolje til steking

en finhakket løk

tre fedd finhakket hvitløk

en kvart teskje hver av følgende krydder og urter: oregano, basilikum, timian, muskat, chili, koriander, spisskumin, løkpulver, sort pepper, paprika, røkt søt paprika, hot paprika, grillkrydder

en boks (400 gr) black beans, gungo erter eller røde bønner

tre flådde plommetomater med frøhuset fjernet eller delte cherrytomater

250 gr kokt basmatiris eller annen langkornet ris

seks dl kyllingkraft

en god håndfull frisk grovhakket koriander

Varm et par spiseskjeer nøytral olje i en dyp panne og tilsett baconet i terninger. Stek det gyllent og sprøtt før du tar det ut men behold fettet i pannen og tilsett litt olje om pannen virker for tørr. Tilsett løk og stek den gyllen og ha deretter i hvitløken som får frese med et minutts tid. Dryss over krydderblandingen og risen og rør alt godt sammen. La riskornene blir godt dekket av krydder før du heller på kyllingfond og tilsetter de avrente bønnene. Kok risen mør, det pleier å ta ca. tjue minutter men smak og sjekk.

I mens hakker du tomater og koriander og blander det inn i risen sammen med baconet når risen er ferdigkokt. Serveres straks.