Hollandsk ertesuppe med tradisjonelle pannekaker

en middagsvinner på norske bord

Hollenderne elsker sin ertesuppe akkurat som oss nordmenn og kokt på svineknoke får du den rette salte og rike kjøttkraften som danner suppens kulinariske ryggrad. Supper som dette tar litt tid å lage men smaken er absolutt verdt den ekstra innsatsen. Suppen er perfekt for frysing og med nystekte pannekaker og syltetøy til er dette en vinner for de fleste.

Ingredienser

gir seks liter ferdig suppe:

halvannen kilo tørrede gule erter

friskt kaldt vann

to kilo saltet svineknoke

to løk i tynne skiver

havsalt og sort pepper etter smak

to teskjeer tørket timian eller en kvist frisk timian

500 gr grov pølse i skiver, hollandsk frikandel er ypperlig (kan sløyfes)

frisk gressløk eller timian til garnering

Fremgangsmåte

Legg ertene i bløt natten over, de trekker mye vann så du trenger en stor kjele og vannet bør stå godt over ertene så ingen blir liggende tørre.

Finn frem en kjele til svineknokene. Legg kjøttet i kjelen og hell på vann til dekker godt og kok knokene inntil kjøttet løsner fra benet. Koketiden vil være på omlag to timer men dette avhenger av størrelsen på knokene så her må du kjenne etter selv. Når de er ferdige så fisker du de opp av kjelen og plukk av alt kjøttet fra benet. Fettet skjæres vekk.

Hell vannet av ertene og skyll de godt under kaldt rennende vann, tilsett disse i kjøttkraften fra svineknokene. Når ertene har kokt seg helt møre etter en drøy time så tilsetter du kjøttbitene fra knokene, fersk eller tørket timian og løken i tynne skiver. Kok deretter suppen i omlag tjue minutter til og tilsett pølseskivene mot slutten av koketiden. Smak til med sort pepper før servering.