© 2010–2021 Millas Mat

Hønsefrikasse

hurra for høna

I bunnen av så godt som enhver frysedisk ligger det frossen høne. Bortgjemt og kanskje glemt av de fleste. I mange butikker får du en frossen høne helt ned i 20-kronersklassen så dette er superbillig mat. Hønsefrikasse er god gammel tradisjonsmat med franske røtter som fortjener en rennessanse. Det er enkelt å lage og smaker nydelig fordi høne gir en mye sterkere og mer aromatisk kraft enn kylling. Denne oppskriften med smak av epler og curry er fra en eldre utgave av Dagbladet Magasinet, og jeg tror det er Andreas Viestad som er forfatteren bak den. Server den med kokte poteter og et godt dryss med persille.

Ingredienser

en hel høne (ligger som oftest i frysedisken hvis den ikke selges fersk)

to laurbærblad

to spiseskjeer hvetemel

to dl kremfløte

en teskje hele sorte pepperkorn

tre hakkede gulrøtter

tre hakkede stangselleri

et hakket gult eple (Golden Delicious)

tre dl søt hvitvin

havsalt og sort pepper etter smak

to teskjeer Mild Madras Curry

Legg hønen i en tett plastpose og la den tine over natten i kjøleskapet. Skyll og tørk den godt med kjøkkenpapir og legg fuglen i en romslig kjele og tilsett laurbærblad og pepperkorn. Hell på friskt kaldt vann til det dekker og kok opp. La det koke i omlag halvannen time eller til kjøttet har løsnet fra benene. Fisk den opp av kjelen (ikke hell ut kraften) og plukk kjøttet vekk fra bena. Det er lettest å bruke hendene til dette. Del deretter kjøttet i grove biter.

Fisk ut laurbærblad og pepperkorn og kok kraften inn til det halve. Pisk melet ut i litt kaldt vann og tilsett dette i den reduserte kraften, pisk godt for å få ut alle klumpene. La det koke i omlag ti minutter. Tilsett gulrøtter, selleri, eple, curry og vin og la det koke i omlag ti minutter til grønnsakene er møre. Tilsett kjøttet og fløten og kok opp igjen. La det hele bli gjennomvarmt og smak til retten med havsalt og pepper før servering.