Hjemmelaget tomatketchup

oppskrift fra Tina Nordström

Å kunne lage sin egen ketchup er ikke bare fint fordi den smaker friskere og bedre men også fordi mange allergikere kan spise den uten å frykte noe. De som må holde øye med sukkermengdene de får i seg kan også benytte seg av denne oppskriften siden mange varianter av industriprodusert ketchup er de reneste sukkerbombene. Ja, det er sukker i denne også men i en relativt beskjeden mengde. Ferske tomater inneholder mye naturlig syre så for at sluttresultatet skal smake godt må det sukker til. Husk også at all god smak handler om balanse mellom det salte, det søte, det sterke og det syrlige.

Ingredienser

seks til åtte modne plommertomater

en halv dl lys brunt sukker

en spiseskje hvitvinseddik

halvannen spiseskje tomatpuré

en finhakket løk

ett fedd finhakket hvitløk

en teskje friske timianblader eller estragonblader

to teskjeer Worchestershiresauce

havsalt og sort pepper etter smak

tre til seks dråper Tabascosaus

Fremgangsmåte

Skjær et kryss i bunnen av tomatene og dropp de i kokende vann i omlag 30 sekunder, ha de deretter over i en bolle med iskaldt vann og ha de få like lang tid oppi der. Flå av skinnet, finhakk tomatkjøttet og legg dette over i en kjele. Ha i alle de øvrige ingrediensene utenom salt, pepper og Worchestershiresauce og la det småkoke i omlag 25 minutter. Kok den inn litt er uten lokk hvis det er mye fuktighet igjen. Dette avhenger av tomatene.

La massen avkjøle seg litt før du kjører den sammen til en jevn masse i en blender eller med en stavmikser. Smak den deretter til med salt, pepper og Worchestershiresauce og tapp den på en ren glass- eller plastflaske. Ketchupen er holdbar i kjøleskap i omlag ti dager.