Helstekt ørret med Chau Doc saus

norsk fisk i vietnamesisk saus

I Vietnam elsker de virkelig sin fisk og de viser det med et utall lekre retter og måter å servere den på. I denne oppskriften kan du prøve deg på en sterk og aromatisk tomatsaus. I elvebyen Chau Doc som ligger i det enorme Mekong-deltaet er de spesielt glade i denne sausen og oppskriften er autentisk.

Ingredienser

Chau-Doc saus:

to fedd finhakket hvitløk

en finhakket banansjalott eller rødløk

to finhakkede røde chili m/frø

en stilk banket og finhakket sitrongress

en boks (400 gr.) finknuste tomater (polpa)

fiskesaus (nam pla) etter smak

palmesukker etter smak

to finsnittede kaffir limeblader

friskpresset limejuice

——

to små fjellørret

to spiseskjeer hvetemel

solsikkeolje til steking

stekt ris og strimlet slangeagurk til servering

Tilsett et par spiseskjeer olje i en kjele og fres løk, hvitløk og chili blankt og mykt. Dryss på litt salt så løken ikke brunes og hell deretter på tomatene, skyll ut boksen med en desiliter vann og tilsett en god teskje sukker sammen med limebladene. Legg i sitrongresset, kok opp og la sausen koke i en god time. Smak deretter til med fiskesaus og evt. mer sukker om nødvendig inntil du finner den balansen du liker best. Smak til med frisk limejuice rett før servering. Sausen må ikke koke mer.

Tørk godt av fisken med kjøkkenpapir og vend den i hvetemel. Legg den over i en jernpanne tilsatt olje og stek den i fem til seks minutter på hver side inntil skinnet er sprøtt og fiskekjøttet har løsnet fra selve skinnet. Så er det klart til servering.