© 2010–2020 Millas Mat

Hasselback-poteter

en svensk oppskrift som har spredt seg

Denne potetretten er opprinnelig svensk men er i dag spredt over hele verden. Man kan smaksette de med det man selv liker av krydder men jeg synes kombinasjonen hvitløk, røkt paprika og frisk hakket rosmarin er ekstra nydelig. Endel oppskrifter sier at man skal toppe potetene med brødrasp før steking, men jeg synes det dessverre har en tendens til å brenne seg, bruk i så fall ferske brødsmuler. Det er også viktig og pensle potetene med smør en gang i løpet av steketiden for å gjøre de ekstra sprø og smakfulle.

Hasselback-poteter

Ingredienser

middels store faste poteter (Asterix)

75 gr smeltet smør

en teskje røkt spansk paprika (pimenton)

havsalt og sort pepper etter smak

noen blader frisk rosmarin

et fedd hvitløk

Sett ovnen på 225 °C, skrell potetene og skjær en liten skalk av dem på undersiden slik at de står støtt, dette er viktig for resultatet. Smelt smør og bland inn paprika, finhakket rosmarin og et knust hvitløksfedd (det skal bare trekke med i smøret).

Skjær potetene i tynne skiver med ikke helt gjennom, legg de i en liten ildfast form og pensle de godt med det smeltede smøret og kvern over litt pepper. Bak de i 40-50 minutter eller til de er helt myke men kjenn etter med en liten kniv så du er sikker. Dryss på litt havsalt før servering. Pensle også en ekstra gang med smøret under steking.