© 2010–2022 Millas Mat

Hasselbackpoteter

en svensk oppskrift

Denne potetretten er opprinnelig svensk men er i dag spredt over hele verden. De er ikke superraske å lage men krever lite jobb i forkant og lager seg selv i ovnen med litt tilsyn nå og da. Det finnes flere varianter av disse og man kan variere smaken mye med ulike krydderier eller gjøre de mer nøytrale ved kun å bruke havsalt og sort pepper. Noen topper de med brødkrumme men jeg synes litt parmesan på toppen de siste minuttene gir bedre smak.

Ingredienser

fire til seks middels store kokefaste poteter eller bakepoteter

vanlig olivenolje til pensling

----

75 gr smeltet smør

havsalt og sort pepper

en kvart teskje tørket rosmarin

en kvart teskje tørket timian

en kvart teskje oregano

en klype hvitløkspulver

litt finrevet parmesan (kan sløyfes)

Sett ovnen på 220 °C, skrubb potetene godt og skjær en liten skalk av dem på undersiden slik at de står støtt. Smelt smør og bland inn pepper og krydderier og la det stå av varmen og trekke smak.

Skjær potetene i meget tynne skiver med ikke helt gjennom. Det beste er å legge to tresleiver på hver side av poteten slik at kniven ikke går helt igjennom. Legg de i en liten ildfast form og pensle de godt med olivenolje og havsalt. Bak de i omlag tjue minutter.

Når potetene har forbakt litt pensler du de med det smeltede smøret og kvern over litt pepper. Pensle med mer smør hver kvarter og bak de i til sammen en times tid eller til de er helt møre men sjekk etter med en liten kniv så du er sikker. Dryss på litt mer havsalt før servering.