© 2010–2020 Millas Mat

Ungarsk chicken paprikash fra The Hairy Bikers Cookbook

Paprikaen er helt sentral i det ungarske kjøkkenet, både i form av fersk paprika og ikke minst som brannrødt pulver. Denne kyllingretten er meget gammel og svært godt kjent utenfor landets grenser og denne oppskriften er fra The Hairy Bikers Cookbook. Disse to bamsegutta reiser verden rundt på syklene sine og lager mat der den kommer fra og de har også vært i Norge. Dette smaker deilig med ris eller potetmos og litt ekstra frisk persille.

Ungarsk chicken paprikash fra The Hairy Bikers Cookbook

Ingredienser

middag for fire personer:

en stor rå økologisk kylling på minst en kilo i råvekt

to spiseskjeer vanlig olivenolje

to spiseskjeer smør

en stor finhakket løk

seks fedd finhakket hvitløk

en spiseskje paprikapulver

en spiseskje røkt spansk paprika (pimenton)

en spiseskje sterkt paprikapulver (helst ungarsk)

en spiseskje hvetemel

2 1/2 dl god kyllingkraft

omlag en dl kokende vann

en god håndfull fersk finhakket flatpersille

to røde paprika, nøye renset for frø og hvite hinner og skjært opp i tynne strimler

fire store modne plommetomater eller en boks hermetiske

2 1/2 dl rømme eller creme fraiche

havsalt og sort pepper etter smak

Del opp kyllingen i åtte biter og smelt smør og olje i en dyp panne. Brun kyllingen godt på alle sidene så kjøttet forsegles helt. Dette er veldig viktig for å unngå at kjøttet kokes tørt. Legg de til side på en tallerken. I pannen freser du løken og når den begynner å bli blank og myk tilsetter du hvitløken. Rør alt godt sammen og tilsett deretter de ulike typene med paprikapulver. Rør også dette godt inn og tilsett hvetemelet. Bland det inn inntil det har “forsvunnet” og pass godt på varmen hele tiden så massen ikke brenner seg.

Tilsett 2/3 av kyllingkraften og rør den godt inn for å lage en tykk saus. Legg deretter i kyllingbitene og hell på resten av kraften. Fyll på med litt kokende vann hvis det ser ut til at det er litt lite væske i gryta. Bland så inn omlag halvparten av den hakkede persillen og tilsett all paprikaen i strimler. Kok opp og la det småkoke i omlag ti minutter før du tilsetter tomatene. La deretter gryten koke i en time med en liten glippe på lokket og se til at det ikke koker for hardt.

Etter en time fisker du kyllingen ut av gryta og pisker inn rømmen i sausen. Tilsett også resten av persillen og smak til sausen med salt og pepper. Vær forsiktig med saltet til å begynne med siden paprikapulveret også inneholder endel salt. Deretter legger du kyllingen tilbake i gryten og øser over sausen så kjøttet dekkes. Kok det hele opp på nytt og la det surre i noen få minutter før servering.

Tips: hvis du ønsker en noe tykkere saus kan du røre en teskje maisenna ut i litt kaldt vann og ha dette i gryta før du legger i kyllingen.