Gyros med grillet kylling Souvlaki

smaken av ʝiros er smaken av ferie

For de fleste av oss er dette feriemat som bringer frem gode minner fra Hellas, men det er svært enkelt å gjenskape dette måltidet hjemme så du må ikke vente til neste tur. De som har sett dette tilberedt på autentisk vis vet at kjøttet kuttes tynt og tres på et oppreist spidd akkurat som kebab, men det er ikke særlig enkelt å få til på et vanlig kjøkken så her gjør vi det litt annerledes men jeg lover deg at det fungerer kjempebra. Souvlaki kan lages med svin, lam, biff eller kylling men her har jeg valgt sistnevnte og husk at dressingen blir best om den lages dagen før eller minst seks timer før den skal serveres.

Ingredienser

nok til tre:

et halvt kilo benløs, kylling, storfe, svin eller lammefilet

fire spiseskjeer vanlig olivenolje

fire spiseskjeer frisk sitronsaft

en spiseskje akasie-honning

en toppet teskje havsalt

sort pepper etter smak

fire fedd knust hvitløk

to spiseskjeer gresk krydderblanding

----

til pensling av kjøttet etter grilling:

saften av en halv sitron

en teskje havsalt

sort pepper etter smak

en halv teskje hvitløkspulver

en teskje tørket timian

en toppet teskje tørket oregano

----

seks store greske pitabrød

en god håndfull cherrytomater, delt

en halv rødløk i tynne skiver

en halv agurk i små terninger

romano eller hjertesalat, grovt revet opp

sorte og grønne oliven, delt

smuldret fetaost

en porsjon ekte tzatziki

greske fries, kan sløyfes

Fremgangsmåte

Lag du tzatziki så den får tid å trekke - det er viktig for den gode smaken. Jeg lager den helst dagen før. Skal du tre kjøttet på trespyd kan du legge de i vann nå.

Skjær opp kjøttet i medium tykke skiver og legg skivene i en tykk zip-pose. Pisk sammen alle ingrediensene til marinaden og hell den over i posen. Lukk posen med minst mulig luft og gi den en god massasje. La den hvile i kjøleskapet over natten.

Mens grillen varmes opp trer du kjøttet på spydene. Jeg bruker store doble spyd i metall. Pisk også sammen den lille krydder- og sitronblandingen som skal pensles på kjøttet etter steking.

Gjør klart alt tilbehøret og grill kjøttet til det får fine grillstriper på begge sider. Bruk gjerne et termometer for å sjekke at kjøttet har en indre temperatur på mellom 69-72 °C. Legg spydene over på en ren tallerken og pensle over med blandingen på begge sider. Vær generøs, jeg pleier å bruke opp alt.

Varm pita i noen minutter på hver side på grillen og spre tzatziki på den ene delen. Legg på salat, topp med kylling og de øvrige grønnsakene sammen med oliven og feta, fold over den andre halvdelen av pitabrødet og nyt.