Gulasj fra Ungarn

gulyás

Dette er utvilsomt en av Ungarns virkelige najonale retter. En tykk og kraftig kjøttsuppe som opprinnelig ble laget av familier som drev med kjøp og salg av husdyr og produksjon av oksekjøtt. Jeg tilsetter litt tabasco og Worchestershiresaus for et lite ekstra kick som alltid gjør seg godt i supper. Og det er viktig at du bruker paprikapulver av god kvalitet så du får den gode smaken. Jeg pleier å kjøpe det som selges i delikatessen, gjerne spanske merker eller hvis jeg er heldig finner jeg det som kalles Rose Paprika fra Ungarn. Legg også merke til at i denne oppskriften skal kjøttstykket først brunes og kokes helt i kraften før det heles opp og serveres.

Ingredienser

en halv kilo grytekjøtt av okse feks. bog eller høyrygg

tre løk eller fire banansjalottløk i tynne skiver

tre spiseskjeer nøytral olje til steking

to spiseskjeer smør til steking

150 gr tykt bacon i terninger

seks dl oksekraft

en spiseskje Worchestershiresauce

tre til fire dråper tabascosaus

en boks (400 gr.) finhakkede tomater eller bruk 400 gr ferske tomater

en spiseskje tomatpuré

tre kvister frisk eller en teskje tørket timian

to til tre laurbærblader

fire fedd knust hvitløk

to spiseskjeer paprikapulver

en purre i grove skiver

400 g poteter i terninger

kokende vann til etterfylling

havsalt og sort pepper etter smak

en teskje finhakket rød chili (kan sløyfes)

rømme til servering

Finn frem en jerngryte og varm opp olje og smør og surr baconet til det begynner å avgi endel fett, tilsett så løken i skiver og la den falle sammen for så å bli myk og blank. Skyv deretter blandingen opp mot kanten av gryten og ha i kjøttstykket. Brun det godt på alle sidene men behold det helt.

Tilsett resten av ingrediensene men utelat potetene og vannet og la det surre ved svak varme i omlag to timer inntil kjøttet er fullstendig smeltende mørt. Ta deretter kjøttstykket ut av gryten og del det inn i fine biter. Eventuelle ben, sener og fett skjærer du vekk nå.

Tilsett potetene i terninger sammen med kjøttet og fyll på med litt kokende vann for å få noe mer kraft men kun hvis det er nødvendig. Kok deretter suppen videre i omlag en halvtime eller til potetene er møre. Smak til med salt og pepper, plukk ut laurbærbladene og øs suppen opp i dype tallerkener. Server med litt rømme, finhakket chili (om du ønsker) og friske timianblader.

Gulasj serveres tradisjonelt med godt brød til.