Gul splittertsuppe med paprikakrutonger

i kopp, i bolle eller på tallerkenen

Denne suppen er inspirert av en helt fantastisk dal som de serverte på Persilleriet i Trondheim, en liten vegetarcafé rett ovenfor Trøndelag Teater hvor jeg har hatt gleden av å spise mange ganger. Dessverre så er jeg ikke så ofte i byen lengre, men denne oppskriften tar meg rett tilbake til det koselige lille lokalet med de deilige duftene. De kremgule splittertene mister dessverre sin vakre farge under koking men smaken er nydelig.

Ingredienser

gir tre porsjoner suppe:

250 g gule splitterter

tolv dl vann

friskpresset sitronsaft etter smak

en finhakket grønn chili

en teskje malt spisskummin

en teskje malt koriander

to spiseskjeer yoghurt naturell eller fløte

havsalt og sort pepper etter smak

----

paprikakrutonger:

tre skiver brød i terninger, bruk gjerne grovbrød

to spiseskjeer smør

en halv teskje paprikapulver

Rens splittertene om de ikke er ferdig renset og skyll de godt under rennende kaldt vann. Ha de pver i en romslig kjele, hell på vannet og kok opp. Skru ned varmen, legg på lokk og la ertene småkoke på svak varme til de er møre, det vil ta mellom en og opp mot halvannen time. Smak og sjekk, de skal være på vei til å gå i oppløsning.

Ta kjelen av platen og tilsett noe av sitronsaften samt havsalt, pepper, chili, spisskumin og koriander. Kjør sammen til en jevn suppe med en stavmikser eller bruk en blender. Tilsett yoghurten og blend en gang ril før du smaker til med mer sitron og evt. havsalt. Synes du suppen for tykk kan du spe den ut med litt mer kokende vann. Hold suppen varm men ikke la den stå å koke.

Kutt brødet i passende terninger og varm smøret i en stor panne, Når det freser lett har du i brødet og sprer det jevnt utover, skru ned varmen og la de ligge litt i ro før du begynner å snu på dem. Når de er gylne kan du krydre de med litt paprikapulver og garnere suppen. Topp gjerne med litt frisk koriander.