© 2010–2022 Millas Mat

Gul ertesuppe kokt på svineknoke

klassikeren med smaken du husker fra bestemors kjøkken

Den klassiske gule ertesuppen vi liker å se på som vår egen er av tysk-nederlandsk opprinnelse. Fettet på svineknoken gir en herlig salt kraft og kjøttet blir mørt og godt når det får koke sakte og pent. Servert sammen med kålrot som gir sødme og masser av møre erter er dette herlig mat og suppen som blir igjen fryser du ned til senere. Gul ertesuppe og en stabel nystekte pannekaker er en klassisk kombinasjon som få kan motstå.

Ingredienser

suppe og middag for fire voksne:

en saltet svineknoke på omlag en kilo i råvekt

500 gr gule tørkede erter

masser av kaldt friskt vann til bløtlegging og koking

to løk i tynne skiver

en liten kålrot i tykke skiver

åtte middels store poteter

sort pepper etter smak

tørket eller frisk timian til servering

Legg ertene i bløt dagen før du skal koke suppe og gjør det samme med den saltede svineknoken men i en separat bolle eller kjele med nok plass. Bytt vannet til knoken en gang i løpet av døgnet. Finn frem en romslig kjele, legg knoken nedi og hell på to liter kaldt vann. Kok opp og la knoken småkoke i omlag tre timer eller til kjøttet har løsnet fra benet. Kok de bløtlagte ertene for seg i rikelig med vann inntil de er helt møre. Beregn koketiden på ertene til en time og smak på dem så du er helt sikker. Erter som ikke er kokt tilstrekkelig vil som oftest gi mageknip.

Når knoken har kokt i halvannen time tilsetter du løken og lar den koke med resten av tiden. Når knoken er klar fisker du den opp, renser den for ben og fett og legger passe store serveringsstykker av kjøtt tilbake i kokekraften. Hell vannet av de kokte ertene og ha de i kokekraften. Rør alt sammen og smak til med pepper.

Tradisjonelt spiser man en tallerken suppe først som garneres med timian. Deretter legger man opp poteter, kålrot og kjøtt og øser over erter og litt suppekraft som spises som hovedrett. Man kan også servere suppen til hovedrett med terninger av kålrot og kjøttet skåret i mindre biter. Server gjerne godt flatbrød og smør til.