Peanøttcurry fra Gujarat

afrikansk og indisk på samme tallerken

Dette curryen har et noe ubestemmelig opphav. Noen mener den er vest-afrikansk mens andre mener den kommer fra Gujarat i India der de tradisjonelt har dyrket store mengder peanøtter. De av dere som er vant til å lage curry vil kanskje reagere på at jeg ikke bruker kokosmelk. Grunnen er at peanøttene i seg selv bringer nok rikhet og fylde til sausen. Ketchup med sin naturlige smak av eddik gjør mer for smaken enn vanlig tomatpuré. Mariner gjerne kyllingen i krydderet dagen før, i det minste bør den marineres i noen timer på forhånd for best mulig smak.

Ingredienser

nok til tre personer:

krydderblanding:

to teskjeer malt koriander

to teskjeer malt spisskumin

en teskje gurkemeie

en teskje paprika (hot)

en spiseskje havsalt + litt ekstra om nødvendig for justering av smaken

en halv teskje chilipulver

----

600 gr lårkjøtt av kylling i bitesize terninger

to spiseskjeer nøytral olje (druekjerneolje)

en spiseskje finrevet frisk ingefær

fire fedd revet hvitløk

0,75 dl tomatketcup (Heinz Økologiske)

en dl peanøttsmør (bruk et uten tilsatt sukker)

en spiseskje brunt sukker

seks dl kylingkraft

en medium store squash (zucchini) i teringer

en rød paprika i terninger

en grønn paprika i terninger

en håndfull ristede peanøtter

lime og frisk koriander til garnering

basmatiris til servering

Fremgangsmåte

Bland sammen alle de tørre krydderiene og havsaltet og dryss halvparten av denne blandingen over kyllingen. Masser det hele godt inn til alt krydderet er bsobert og dekk det med plast. Sett det kaldt i omlag to timer eller mer om du kan. Dette kan også stå over natten.

Varm oljen i en gryte og brun kyllingen godt på alle sidene i mindre porsjoner så alle bitene får god farge. Dette er viktig for smaken på den ferdige retten. Ta kyllingen ut av gryten etterhvert som de blir ferdige og når alt er klart tilsetter du løken og freser den godt i omlag fem minutter. Rør ofte og tilsett hvitløk og ingefær og la dette frese med løken i et minutts tid. Tilsett resten av krydderblandingen og stek den i et minutt sammen med løken. Hell over kyllingkraften og tilsett den brunede kyllingen tilbake i gryten. Tilsett tomatketchup, peanøttsmør og brunt sukker og kok opp. La curryen småkoke i omlag en halvtime. Tilsett alle grønnsakene samt peanøttene og kok videre i en drøy halvtime til. Smak på sausen og sjekk om du trenger å tilsette mer havsalt.

Server curryen med dampet basmatiris, et dryss hakket koriander, noen ekstra knuste peanøtter og litt frisk lime til å klemme over den ferdige retten.