Grove gammeldagse karbonader med sautert løk og pannestekte poteter

de gamle er fortsatt best

Når du setter kniven i disse karbonadene kan du sende en liten takk til Karl Friedrich Christian Ludwig Freiherr Drais von Sauerbronn - oppfinneren av den første kjøttkvernen. Dagens kverner følger hans tegninger rent bortsett fra at de ikke lengre er drevet av håndkraft. Min oppskrift på karbonader er nesten like gammel som kvernen selv og er opprinnelig tysk. Jeg anbefaler at farsen lages i god tid før de skal stekes slik at den får tid til å sette seg og utvikle smakene. Da blir de aller best.

Ingredienser

gir fire karbonader:

400 gr karbonadedeig

et egg

to tykke skiver loff uten skorpe skåret i terninger

halvannen dl helmelk

havsalt og sort pepper etter smak

en liten finrevet løk

brødkrumme eller panko om nødvendig

----

400 gr kalde kokte poteter i terninger

smør og nøytral olje til steking

havsalt og sort pepper etter smak

----

to løk i tynne skiver

en teskje sukker

smør og nøytral olje til steking

sort pepper etter smak

Til karbonadene pisker du sammen egg og melk og legger i terninger av skåret loff. La de ligge i minst ti minutter mens du blander sammen karbonadedeig, havsalt, pepper og finrevet løk. Klem melken godt ut av loffen med hendene og bland det inn i kjøttet. Rør alt godt sammen til brødet ikke lengre er synlig og sett farsen kaldt i minst tre timer eller over natten. Form ut fire store karbonader i lett fuktede hender og stek de jevnt brune i pannen med litt smør og olje. Etterstek de på plate kledd med aluminiumsfolie i ovnen ved 160 °C i omlag tjue minutter. Når de er lett oppblåste er de ferdige.

Kutt potetene i terninger og krydre de med havsalt og pepper. Spre et jevnt lag i en panne på medium varme med litt smør og olje og la de ligge rolig i noen minutter så de begynner å bli gylne, først da kan du begynne å vende på de litt oftere.

Mens potetene steker og karbonadene er i ovnen sauterer du løken i en egen panne med litt smør og olje. Tilsett sukker for en ekstra fin karamellisering og topp karbonadene med dette.

Virker karbonadefarsen for løs kan du tilsette en til to spiseskjeer brødkrumme eller panko før den settes kaldt.