Smørbakt torsk med poteter og purre

en bit norsk industrihistorie i form

Denne fiskeretten er inspirert av en gammel reklame fra Frionor. Selskapet ble etablert rett etter krigen og på høyden av sin produksjon hadde de til sammen 34 filetfabrikker langs med hele norskekysten. Filetering av fisk ble for det meste en arbeidsplass for kvinner og markedsføringen av produktene siktet seg inn på den norske husmoren. Bakte skiver av potet dekker bunnen og bakes først før man toppet med purre, fisk og krydderier. Dette er en svært enkel og skikkelig god fiskemiddag der alt lages i en og samme form. I denne retten kan du gjerne bruke kokte poteter fra dagen før, da kan de bare deles og legges rett i formen.

Ingredienser

500 gr skrelte poteter i medium tykke skiver

to spiseskjeer vanlig olivenolje til potetene

timian, havsalt og sort pepper etter smak

----

to purre, renset og kuttet i tynne skiver

smør eller vanlig olivenolje til steking av purren

havsalt og sort pepper etter smak

----

400 gr torskeloin, fryst

to teskjeer Old Bay Seasoning*

noen smørklatter til å fordele over

saften av en halv sitron

frisk bladpersille og gressløk, hakket

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 220° C og legg et stykke bakepapir på en stekeplate. Skrell og kutt potetene i medium tykke skiver. gni de inn med olivenolje og krydre de godt med timian, havsalt pepper. Bak de deretter møre i ovnen. Jeg pleier å beregne omlag en halvtime.

Mens potetene er i ovnen vasker og snitter du to purre og sauterer de i litt smør på medium varme. De skal falle sammen og bli myke og blanke men ikke ta noe særlig farge. krydre de godt med havsalt og pepper og sett de til side.

Finn frem en romslig ildfast form og gni den inn med litt smør. Dekk bunnen med de bakte potetskivene og dryss de gjerne med litt Old Bay. Jeg pleier å få to lag men det avhenger av formen. Fordel purren fra pannen over potetene og legg på de frosne fiskestykkene rett fra fryseren. Hell over frisk sitron, fordel noen smørklatter over fisken og dryss deretter Old Bay over fisken. Sett formen i ovnen, skru ned temperaturen til 200° C og bak fisken i omlag 25-35 minutter før du sjekker den med en gaffel. Når den flaker seg lett og er gjennomvarm er den ferdig.

Dryss over finhakket persille og gressløk før servering.

*amerikansk krydderblanding, kan kjøpes online.