© 2010–2022 Millas Mat

Grønn lasagne fra Boccadasse i Genova

på kjøkkenet hos Nonna Bianca er det poteter og pesto i lasagnen

Den klassiske grønne pestoen vi kjenner til er en spesialitet fra Genova og ordene pesto alla genovese er nok kjent for de fleste. I denne regionen er de også kjent for å kombinere poteter og pasta i sine tradisjonelle retter så derfor har vi her en lasagne som bytter ut et lag pastaplater med et lag potetskiver. Det er lett å tenke at dette må bli veldig tungt men det fungerer faktisk svært godt.

Ingredienser

en porsjon Pesto Genovese

tre nypoteter eller kokefaste poteter i medium tykke skiver, forkokt

300 gr grønne bønner, renset og forkokt eller en liten squash i terninger, stekt

150 gr røkt skinke, grovhakket (kan sløyfes)

mellom ni og tolv lasagneplater, forkokte om nødvendig

----

enkel hvit saus (bechamel):

70 gr hvetemel

70 gr smør

en drøy halv liter helmelk

havsalt og sort pepper etter smak

chilipulver etter smak

revet muskat etter smak

----

finrevet parmesan til topping

Sett over en romslig kjele med vann og bruk dette til å forkoke både pastaplater (om di bruker et merke der de bør forkokes) potetskiver og de grønne bønnene. Ikke kok poteter og bønner helt møre, husk at de også skal i ovnen etterpå. La de avkjøles i et dørslag mens du lager pesto etter oppskriften og den hvite sausen.

Til sausen smelter du smøret i en kjele, bruk en metallvisp og pisk inn hvetemelet mens det koker og pisk deretter inn melken gradvis. Kok opp mellom hver gang før du tilsetter mer melk, pisk hele tiden og reguler temperaturen etter behov. Sausen skal ikke fosskoke. Når all melken er brukt opp lar du sausen koke i drøye fem minutter slik at melsmaken koker vekk. Smak til med havsalt og pepper og la den avkjøles litt før du monterer lasagnen.

Smør en liten ildfast form med litt smør og begynn med et tynt lag hvit saus i bunnen, spre deretter noen teskjeer pesto over sausen og legg på et lag pastaplater. Så mer hvit saus og pesto før et lag med grønne bønner og evt. skinke. Så et lag til med pastaplater, mer hvit saus og pesto før du legger et lag med potetskivene og resten av skinken. Deretter resten av den hvite sausen og pestoen som spres utover. Dryss på et jevnt lag med finrevet parmesan.

Bakes ved 190 °C i omlag 40-50 min, stek den gjerne på et brett med bakepapir for å unngå søl i ovnen hvis formen din blir veldig full.