Grønnsakspai fra Provence

en pai for alle

En fristende og mettende pai som egentlig ikke trenger noe tilbehør. I endel oppskrifter er dette beskrevet som en ratatouille-pai fordi man bruker så godt som de samme grønnsakene, nydelig er det uansett. Opphavet til ratatouille er dessverre ukjent, men vi vet at de tidligste beskrivelsene av denne retten kan spores tilbake til 1500- tallet. Mest sannsynlig er den adskillig eldre og den har utviklet seg i takt med tilgangen på nye grønnsaker.

Ingredienser

en porsjon All-round paibunn

en stor rødløk i små båter

fire knuste fedd hvitløk

to røde paprika i biter

en halv squash i terninger

en halv aubergine i terninger

tolv cherrytomater

noen spiseskjeer vanlig olivenolje

havsalt og sort pepper etter smak

en teskje tørket timian

en teskje provencekrydder

seks til åtte friske cherrytomater delt i to

tre finsnittede vårløk

——

eggestand:

to egg

to eggeplommer

to dl fløtemelk

50 gr revet Gruyere

litt revet parmesan

sort pepper etter smak

Tilbered paibunnen slik det er beskrevet.

Sett ovnen på 220 °C og kle en stekeplate med aluminiumsfolie. Rens grønnsakene og del de inn i mindre biter. Rens paprikaen og del den i to og knekk de flate med hendene. La cherrytomatene være hele. Miks inn olivenolje og krydre med urtekrydder og pepper. Bak grønnsakene i 30-45 minutter og la de bli lunkne. Flå deretter skinner av paprikaen og del de inn i mindre biter. Ha på litt havsalt og spre de deretter utover paibunnen. Legg på de friske tomatene.

Pisk sammen egg, melk og mesteparten av osten, det er viktig at osten ikke blir liggende som et lokk oppå paien men også kommer ned innimellom grønnsakene så pisk alt godt sammen og hell eggestanden over i det fylte paiskallet umiddelbart. Dryss på vårløk og resten av osten.

Kvern over litt ekstra pepper og stek paien i ca. 30 minutter. For å gi den en flott gyllen finish kan du sette på grillelementet samt skru opp temperaturen til 250 °C de siste minuttene men følg veldig godt med så du ikke brenner paien.