Grønnsakslasagne Bella Notte

fra et klosterkjøkken i Palermo

Denne oppskriften har vært publisert i flere aviser og kokebøker, men så vidt jeg vet har den ikke vært oversatt til norsk før nå. Å lage en god vegetarisk lasagne som dette er ikke vanskelig siden du får god hjelp av marinade, ost og ikke minst pesto til å gi den ferdige retten både smak og tekstur. Oppskriften kommer fra et gammelt kloster i Palermo på Sicilia og rekker til fire personer. Hvis du ikke liker søtpotet kan du gjerne erstatte den med gulrot. Og til en lasagne er en grønn salat alltid velkomment på bordet.

Ingredienser

marinade til grønnsakene:

en drøy dl vanlig olivenolje

to spiseskjeer rødvinseddik

en spiseskje finhakkede kapers

en spiseskje finhakket persille

en fedd finhakket hvitløk

en teskje tomatpuré

havsalt og sort pepper etter smak

----

fyll og pastaplater:

en stor rød paprika, finhakket

en stor aubergine i skiver, saltet og tørket godt av med kjøkkenpapir

to små squash, finsnittet på langs

400 gr søtpotet eller gulrot, skåret tynne skiver på langs

seks plommetomater delt i små båter

350 gr ferske eller forkokte lasagneplater

100 gr pesto eller pesto rosso

300 gr fersk mozzarella

noen få dråper e.v. olivenolje

en håndfull fersk finrevet parmesan

Sett ovnen på 220 °C og pisk sammen alle ingrediensene til marinaden.

Skjær paprikaen i to på langs og fjern frøhus og de hvite senere. Knekk de flate og legg de på en stekeplate og plasser den høyt i ovnen. Når paprikaen blir sort og skinnet bobler seg så da den ut og la den avkjøle seg til den er såpass kald at du kan ta i den og fjerne det brente skinnet. Skjær den opp sammen med resten av grønnsakene og legg de i en ildfast form, hell på halvparten av marinaden og stek i et kvarter, snu grønnsakene, hell på resten av marinaden og stek de videre i et kvarter til.

Når du skal montere lasagnen er det lettest å bruke hendene. Jeg trekker på meg et par engangshansker.

Legg grønnsakene over på en tallerken og finn frem en ildfast form, smør den med litt smør og legg et lag med grønnsaker i bunnen og anrett deretter lagvis med varme lasagneplater, mozzarella i terninger, litt pesto og noen dråper olivenolje mellom lagene. Tre eller fire lag er nok. Avslutt med et siste lag grønnsaker og revet parmesanost. Det er ikke krise om noen av grønnsakene knekker, alt skal uansett bakes sammen.

Bak lasagnen ved 200 °C i omlag en halvtime til osten er gyllen og det bobler godt langs kanten. La den hvile i omlag ti minutter før oppskjæring og servering.