© 2010–2020 Millas Mat

Grønn splittertsuppe fra Frankrike

Mange steder i Europa er overhodet ikke vant til kulde og er det fem-seks minusgrader blir det nesten unntakstilstand. En av de byene som er notorisk kjente for denne holdningen er Paris og det er derfor de hutrer seg bortover til nærmeste cafè for å innta rykende varme supper med godt brød og sine elskede oster. Dette er oppskriften på en god fransk vintervarmer.

Ingredienser

suppe for fire til seks voksne:

to spiseskjeer vanlig olivenolje

150 gr bacon i terninger

en stor finhakket løk

en stor finhakket gulrot

to fedd revet hvitløk

en spiseskje friske timianblader eller 2 ts tørket timian

havsalt og sort pepper etter smak

et laurbærblad

450 gr poteter i terninger

300 gr tørkede grønne splitterter (Pois cassès de la Brie)

omlag halvannen vann

Skyll splittertene godt under rennende kaldt vann og sett de til side. Varm olivenoljen i en romslig gryte og fres løk, bacon og gulrøtter inntil løken er helt myk og blank. Deretter tilsetter du hvitløk, timian og salt sammen med pepper og rører dette godt inn. Ha deretter i laurbærbladet sammen med potetene og splittertene.

Hell på vann og kok opp, la deretter suppen småkoke delvis under lokk i omlag 45 minutter til ertene er møre og potetene er helt myke. Smak så du er sikker.

Plukk ut laurbærbladet og jevn suppen noe med en stavmikser. Hvor fin eller grov du vil ha den bestemmer du selv men litt struktur er bra. Smak til suppen med salt og pepper helt til slutt. Hvis du synes suppen er for tykk kan du spe den ut med litt kokende vann.

Du kan servere suppen slik den er eller toppe den med litt gressløk, bacon eller skiver av røkelaks. Godt brød og din favoritt blåmugg- eller annen skarp ost passer godt til.