© 2010–2020 Millas Mat

Grillede nakkekoteletter med Old South Audubon spicerub

en rett med en brutal historie

Audubonplantasjen med Oakley House ligger i Baton Rouge, delstadshovedstaden i Louisiana, og var en tradisjonell plantasje som også holdt slaver. I dag er eiendommen en vakker park man kan besøke og både hovedhuset og slavenes hytter er restaurert og bevart for ettertiden. Nå er vi virkelig i The Deep South og selv om det nok var sjelden at slavene spise kjøtt så holdt de endel av sine afrikanske mattradisjoner ved like og dyrket ting som bønner, okra og vannmelon. De bruke også krydder og skapte krydderblandinger som vi i dag refererer til som kreolske og cajunblandinger og som kan brukes på både kjøtt, fisk, skalldyr, grønnsaker og frukt. Svinekjøtt har alltid vært populært i dette området og her bruker jeg nakkekoteletter. Jeg liker å servere grillet grønnsakssalat til samt bake poteter og hvitløkssmør.

Grillede nakkekoteletter med Old South Audubon spicerub

Ingredienser

to drøye spiseskjeer paprika

to spiseskjeer brunt sukker

en spiseskje chilipulver

en spiseskje sort malt pepper

en spiseskje hvitt malt pepper

en spiseskje tørket oregano

en spiseskje løkpulver

en spiseskje hvitløkspulver

en teskje knuste chiliflak

fire tykke makkekoteletter av svin

solsikke- eller maisolje til grilling

Tørk godt av kotelettene med kjøkkenpapir hvis de har ligger i plast. Du kan (om du vil) også skylle de under rennende kaldt vann og tørke de godt etterpå. Om det er mye “blodvann” i pakken gjør jeg som regel dette.

Bland sammen alle krydderiene og sukkeret i en liten bolle, trekk på deg et par plasthandsker og gni inn kotelettene godt med omlag halvparten av denne blandingen. Legg kjøttet over i en tett pose og la de hvile kaldt i noen timer- de kan også ligge over natten.

Fyr opp grillen og om du bruker kull så legger du alt kullet på en ene halvparten av grillen så du får en sone med direkte varme og en med indirekte. Pensle risten med olje og legg kjøttet først på den indirekte delen av grillen. Dryss resten av den tørre krydderblandingen over de varme kullene og sett på lokket en lite stund. Dette gjør du for å få litt røyksmak på kjøttet. Snu og vend på kjøttet regelmessig, beregn den totale steketiden til ca. ti minutter og flytt de over fra direkte til indirekte varme inntil de har fått en fin farge.

La de hvile litt etter steking før de skjæres opp og serveres.