Greske ovnsristede sitronpoteter

syrlige, friske og fantastiske

Disse potetene smaker spesielt godt til fisk og kylling og det er nok på grunn av sitronen og smaken av oregano. De får også et fint lite kick av chili som harmonerer fint med de andre smakene. Det kan virker som mye krydder, sitron og olje men husk at dette er til over et kilo poteter og at de må ha noe å bake i. Disse blir både kokt, bakt og ristet i en og samme prosess og vil du ha de enda sprøere kan du øke temperaturen litt det siste kvarteret.

Ingredienser

nok til fire som en siderett:

to dl kylling eller grønnsakskraft

to dl vanlig olivenolje, gjerne gresk type

halvannen dl friskpresset sitronsaft

to spiseskjeer tørket oregano

en teskje knuste chiliflak + litt ekstra til garnering

en halv teskje sort pepper

to teskjeer hvitløkspulver

en spiseskje havsalt

omlag 1,3 kg bakepoteter, kuttet i medium tynne båter

Fremgangsmåte

Skrell potetene og legg de over i en bolle med kaldt vann slik at de ikke blir brune. Riv skallet av sitronene. Pisk sammen kraft, olje, presset sitronsaft, krydderier og havsalt i en bolle.

Sett ovnen på 200 °C og finn frem en romslig langpanne med høye kanter slik at alle potetene får plass i et lag. Om du kler formen med aluminiumsfolie blir renholdet mye lettere etterpå.

Kutt potetene i båter på litt over to cm i bredde og legg de over i langpannen, hell over blandingen fra bollen og gi det hele en god miks slik at potetene smøres godt. Plasser pannen i ovnen og gi potetene en halvtimes tid før du vender på dem første gang. Gi de deretter en sjekk hvert tjuende minutter eller der omkring og vend på dem inntil væsken er mer eller mindre fordampet og potetene er møre og gylne. For min ovn tok det en drøy time totalt.

Dryss over sitronskallet og smak til med mer havsalt og pepper om det skulle være nødvendig.