© 2010–2022 Millas Mat

Greske kjøttboller med ouzo - Soutzoukakia

smaken av Hellas

Disse kjøttbollene har alt som smaker av gresk mat i seg. Kanel, spisskumin, et lite hint av chili, tomater og ikke minst - saftig kjøtt. Kjøttboller er mat som de aller fleste liker og jeg vil tro at dette er noe som mange har spist på ferie. Disse kan spises over ris, couscous eller sammen med pitabrød ved siden av en grønn salat og er nydelig sommermat. Lag en stor porsjon og frys ned, det går helt fint så har du rask middag på en varm dag der det å stå over komfyren nok ikke er det som frister mest.

Ingredienser

250 gr kjøttdeig av okse

250 gr svinekjøttdeig

200 gr lyst brød eller loff, kjørt til grove smuler

en halv dl e.v. olivenolje

to fedd hvitløk, knust

halvannen teskje spisskumin

en god klype knuste chiliflak

fire til seks friske mynteblader

havsalt og sort pepper etter smak

en dl melk

et egg

en spiseskje ouzo eller vodka (kan sløyfes)

100 gr hvetemel til rulling av kjøttbollene

vanlig olivenolje til steking

----

tomatsaus:

en spiseskje vanlig olivenolje

en liten løk, finhakket

en halv teskje sukker

en spiseskje tomatpuré

to laurbærblad

en liten kanelstang

en boks (400 gr) knuste tomater, polpa

2 1/2 dl vann, skyll ut av boksen

en teskje kyllingbuljong

havsalt og sort pepper etter smak

----

dampet basmatiris og frisk mynte til servering

Begynn med å kjøre brødet til smuler i prosessoren. Kutt vekk skorpene om de er veldig tykke men eller kan du beholde dem i. I den samme prosessoren kjører du sammen olivenolje, hvitløk, krydder og mynte og hell dette over smulene i blandebollen. Tilsett alt kjøttet og resten av ingrediensene og arbeid alt sammen til en farse som holder godt sammen. Form de deretter ut til avlange kjøttboller eller quenelle og rull de i hvetemel slik at de dekkes helt. Stek de deretter gylne på alle sider i olivenolje ved medium varme. Sett de til side.

Finn frem en romslig kjele og tilsett olivenolje, løk og sukker for å starte sausen. Når løken er lys gyllen har du i tomatpureen og steker den i et minutts tid før du har i laurbær, kanel, tomater og vann sammen med buljong. Kok opp under omrøring, legg i kjøttbollene og la det hele småkoke under lokk i omlag ti til femten minutter. Melet som kjøttbollene er dekket av vil gi en perfekt fyldig saus. Smak til med havsalt og pepper og server det hele over ris og et dryss frisk mynte.