© 2010–2021 Millas Mat

Greske Gyros

ʝiros er ferie for mange

For de fleste av oss er dette feriemat og bringer frem gode minner fra Hellas, men det er svært enkelt å gjenskape dette måltidet hjemme så du må ikke vente til neste tur. De som har sett dette tilberedt på autentisk vis vet at kjøttet kuttes tynt og tres på et oppreist spidd akkurat som kebab, men det er ikke særlig enkelt å få til på et vanlig kjøkken så her gjør vi det litt annerledes men jeg lover deg at det fungerer kjempebra. Gyros kan lages med svin, lam, biff eller kylling men her har jeg valgt sistnevnte. Husk at dressingen blir best om den lages dagen før.

Ingredienser

nok til tre:

et halvt kilo benløs, kylling, storfe, svine- eller lammefilet

noen få spiseskjeer hvitvinseddik

en halv dl vanlig olivenolje

halvannen spiseskje gresk krydderblanding

——

store greske pitalefser eller hvetetortillas

to plommetomater i tynne skiver

en halv rødløk i tynne skiver marinert i limejuice

en kvart agurk i biter

en porsjon ekte tzatziki

søtpotetfries:

en stor søtpotet

en spiseskje solsikkeolje

en halv teskje maisenna

havsalt og sort pepper etter smak

Skjær opp kjøttet i tynne skiver og legg skivene utover på en stor tallerken. Fordel omlag to spiseskjeer eddik og olje over kjøttet og dryss på noe krydderblandingen. Forsett slik til alt er brukt opp og dekk tallerkenen med plastfolie. Sett den kaldt i to timer for marinering

Mens kjøttet marineres lager du tzatziki så den får tid å trekke.

Forbered friesene slik at de er klare til å gå i ovnen mens du steker kjøttet. Kutt poteter eller søtpotet opp i staver og legg de på et stekebrett med bakepapir under. Ta på olje og maisenna og kvern over litt pepper. Vend alt godt sammen og legg potetene side om side med litt avstand i mellom. Stek de ved 220 °C i omlag 25 minutter og snu de når halve tiden har gått. Dryss på havsalt når de er ferdige.

Skjær opp tomater, agurk og rødløk. Varm pitalefsene og sett en romslig teflonpanne på god varme. Stek kjøttet porsjonsvis uten olje i pannen inntil det er gyllent og litt sprøtt i kantene. Spre litt avdressingen på lefsene og topp med salat. Legg på kjøtt, løk, agurk og tomat og legg i fries før du ruller sammen og serverer.