Greske fiskekaker med torsk, sitron, hvitløk og persille

den norske torsken har tatt sommerferie

Torsken svømmer ikke i greske farvann men tørket torsk i form av klippfisk fant sin vei til landet via handelsmenn fra både England, Frankrike, Spania og Portugal. Klippfiskens enorme popularitet over hele Middelhavsområdet knyttes til kirkens lover om hva som var tillatt å spise under fasten. Tørket og saltet fisk var et lite smutthull som kirken tillot på enkelte dager og kunne fraktes helt problemfritt over store avstander. Fortsatt er torsk og klippfisk meget populært i Hellas men moderne kjøleteknologi har gjort at også fersk eller fryst torsk er å oppdrive. De kakene du ikke vil steke med en gang kan fryses i rå tilstand og tilberedes senere.

Ingredienser

450 gr fersk eller frossen torskefilet

en halv liter melk til posjering av fisken

en dl brødkrumme eller japansk panko

to spiseskjeer bladpersille, finhakket

en spiseskje finrevet løk

en toppet teskje finrevet sitronskall

havsalt og sort pepper etter smak (minst en halv teskje av hver)

et stort egg, skilt

en spiseskje majones om nødvendig

et fedd hvitløk, fint revet

en spiseskje friskpresset sitronsaft

vanlig olivenolje til steking

Fremgangsmåte

Posjer fisken i melk i omlag fem minutter eller til den flaker seg. La den renne godt av seg i et dørslag og tørk den med litt kjøkkenpapir. Flak den deretter grovt opp i en romslig blande bolle. Tilsett halvparten av panko sammen med persille, løk, sitronskall, havsalt, pepper, eggeplomme, lettpisket eggehvite, hvitløk og en spiseskje av sitronsaften. Du kan også bruke pulsknappen på prosessoren din til denne jobben men ikke bland farsen for fint.

Bland sammen til en jevn og fin farse som holder godt sammen, juster med litt mer panko om det trengs, noen tilsetter også en spiseskje majones og form deretter ut åtte jevnt store kaker. Sett de kaldt under plast i et par timer. Vend de deretter i resten av panko og legg de over i en medium varm panne med olivenolje og stek de pent gylne på hver side. Beregne rundt fire minutter på hver side og legg de over på kjøkkenpapir så overflødig olje kan renne av.

Server de nystekte med masse frisk bladsalat, stekt paprika, tzatziki og grillede pita. Friske sitronbåter til å klemme over fiskekakene er ekstra godt.