Gresk linsesuppe

en vegetarisk favoritt igjennom mange år

Dett er en suppe med masse smak av Middelhavet. Den er velsmakende, enkel, sunn, billig, mettende og varmende. Hva mer kan du egentlig kreve av en suppe? Linsesupper er populære både som lunsj og middag og denne oppskriften kommer fra Hellas. Du kan bruke grønne eller brune linser i denne oppskriften, bare husk å skylle de godt i et dørslag etter at de har ligget i bløt før du har dem over i suppen. Og ikke dropp hvitvinseddiken, det er en meget viktig ingrediens her slik at suppen ikke blir flat og tam i smaken. Serveres gjerne med gresk pita, focaccia eller flatbrød.

Ingredienser

fire til seks porsjoner:

500 gr grønne eller brune linser (legges i bløt natten over eller minimum seks timer)

to hele skrelte løk

fire hele fedd hvitløk

to spiseskjeer hvitvinseddik

en boks (400 gr) finhakkede tomater, polpa

en halv dl vanlig olivenolje

tre laurbærblader

to spiseskjeer tørket oregano

en spiseskje sukker

halvannen liter kokende varm grønnsakskraft

havsalt og sort pepper etter smak

Bløtlegg linsene natten over i rikelig med kaldt vann. Hell av vannet og skyll de godt i et dørslag.

I en romslig kjele (minst fire liter) så legger du i hele løk og hele hvitløksfedd og så er det bare å tilsette hvitvinseddik, tomater, olivenolje, laurbærblader, oregano, sukker, havsalt, pepper og kraft. Kok opp - og mens du gjør det har du linsene over i en finmasket sil og skyller de godt under rennende kaldt vann.

Ha i linsene, kok opp på nytt og la suppen småkoke i en time. Ta av lokket de siste tjue minuttene for å fordampe noe av væsken hvis suppen virker for tynn. Ta ut løken og laurbærbladene, de har gjort jobben sin og smaker nå ingenting. Mos hvitløken godt med en gaffel og ha den tilbake i suppen. Smak til med mer sukker, havsalt og pepper om nødvendig før servering.