© 2010–2022 Millas Mat

Gresk kikertstuing med sitron og urter

en rask vegetarisk tur til Hellas

En av nøklene til å lykkes med denne retten er å ikke bløtlegge kikertene for lenge - seks timer er nok. Det greske kjøkkenet er velkjent for sine gode retter med kikerter, bønner og linser og de lar mer enn gjerne belgfrukter spille hovedrollen i en rett. En bit godt brød til dette passer perfekt.

Ingredienser

nok til to med brød:

tre spiseskjeer vanlig olivenolje til steking

en stor finhakket løk

et fedd hvitløk, finhakket

en stilk stangselleri, grovhakket

en gulrot, grovhakket

en teskje tørket timian

en kvist frisk rosmarin

revet skall og saft av en sitron

en terning grønnsakbuljong

syv dl vann

300 gr kikerter, bløtlagt i saltet vann i seks timer

havsalt og sort pepper etter smak

frisk dill eller bladpersille til garnering

----

pitabrød eller mykt flatbrød til servering

Varm oljen i en gryte og fres grønnsakene gylne. Reguler varmen etter behov og rør ofte slik at de ikke brenner seg fast. Etterhvert tilsetter du urtene og lar de frese litt slik at aromaene frigis.

Tilsett de bløtlagte og godt skylte kikertene og ha i vann, buljong, havsalt, pepper og det revne sitronskallet. Kok opp, skru ned varmen, sett på lokk og la kikertene koke i en time. Smak og sjekk at de er møre.

Ta ut en god øse av kikertene med litt av kraften og kjør til mos i en liten prosessor (eller bruk en stavmikser rett i gryten). Tilsett mosen tilbake i gryten sammen med frisk sitron, litt mer olivenolje og smak til med havsalt. Server med ekstra sitronbåter og gjerne litt frisk dill eller bladpersille.