© 2010–2020 Millas Mat

Gratinerte endiver med skinke og bechamelsaus

klassisk bistromat

Endiver har en særegen og lett bitter smak og tåler godt oppvarming. Dette er en fransk-belgisk vinterrett som du også finner på typiske franske cafeer. Den er også omtalt i en av mine favorittfilmer. Le fabuleux destin d’Amélie Poulain.

Ingredienser

middag for to:

fire store eller seks små endiver

fire til seks store skiver røkt skinke

smør til damping

50 gr smør

50 gr hvetemel

en halv liter melk

havsalt og sort pepper etter smak

revet muskatnøtt etter smak

en klype chilipulver

75 gr revet Gruyere

Rens og vask endivene godt og kutt av den grove biten av stilkfestet som ofte er litt brun. Smelt litt smør i en dyp panne hvor alle endivene får plass i et lag og sett på lokk. Juster temperaturen etter behov, endivene skal etterhvert bli lett gylne. Etter omlag tjue minutter kan du kjenne på de med en liten kniv og sjekke at de er møre. La de avkjøle seg litt mens du lager sausen.

Smelt smøret i en liten kjele og rør inn hvetemelet. Spe ut med melk og pisk godt. Kok opp og tilsett omlag halvparten av den revne osten og pisk den godt inn. Smak til med havsalt, pepper, chili pg muskat. Rull skinkeskivene rundt endivene og plasser de i en ildfast form. Bruk en spiseskje og fordel sausen over og dryss på resten av osten. Kvern ver litt ekstra pepper og bak formen i ovnen i omlag tjue minutter ved 210-220 °C.