Gratinerte endiver med røkt skinke og bechamelsaus

klassisk fransk bistromat fra filmens verden

Endiver eller sikori som grønnsaken også er kjent som har en særegen og lett bitter smak og egner seg supert til gratinering. Dette er en fransk-belgisk rett som du også finner på typiske franske cafeer. Den er også referert til i en av mine favorittfilmer, Le fabuleux destin d’Amélie Poulain som jeg elsket så mye at jeg oppkalte hunden min etter henne.

Ingredienser

middag for to:

fire store eller seks små endiver

fire til seks store skiver røkt skinke

smør til steking

----

bechamel:

50 gr smør

50 gr hvetemel

en halv liter melk

havsalt og sort pepper etter smak

en kvart teskje gurkemeie

paprika og chilipulver etter smak

100 gr finrevet Gruyère eller Parmesan

Fremgangsmåte

Rens og vask endivene godt og kutt av den grove biten av stilkfestet som ofte er litt brun. Kok de møre i lettsaltet vann i ca. seks minutter og legg de over i kaldt vann La de avkjøle seg litt mens du lager sausen.

Smelt smøret i en liten kjele og rør inn hvetemelet. Spe ut med melk og pisk godt. Kok opp og tilsett omlag halvparten av den revne osten og pisk den godt inn. Smak til med havsalt, pepper og øvrige krydderier. Sett sausen til side, du trenger ikke holde den varm.

Tørk godt av endivene, del de i to på langs og stek de lett gylne i smør. Rull skinkeskivene rundt endivene to og to og plasser de i en smurt ildfast form. Bruk en spiseskje og fordel sausen over og dryss på resten av osten. Kvern over litt ekstra pepper og bak formen i ovnen i omlag tjue minutter ved 210-220 °C.