Golda Meirs berømte kyllingsuppe med dill og sitronpepper

kle deg godt, hold deg frisk og spis suppe

Golda Meir var statsminister i Israel fra 1969 til 1974 og ble med det verdens 6. kvinnelige statsminister. Før den tid var hun både arbeidsminister og utenriksminister i landet. Hun var også en gjestfri dame som gjerne ba utenlandske politikere hjem til seg og det er fra disse besøkene hennes kyllingsuppe ble så kjent. Hun nøt stor respekt i sin samtid og har flere byster, museer, bibliotek, gater og plasser oppkalt etter seg verden over. David Ben Gurion refererte til henne som "the best man in the government" og Golda selv mente at grunnen til at hun ble tatt på alvor som politiker var fordi hun ikke var født pen - men akkurat det siste der får stå for hennes egen regning.

Ingredienser

gir fire porsjoner suppe:

en hel rå økologisk kylling på en drøy kilo i råvekt

to til tre terninger god kyllingbuljong (Maggi)

halvannen liter vann

en klype paprika (gjerne ungarsk type, edelsøt)

to løk i tynne skiver

to gulrøtter i små terninger

tre kvister frisk stangselleri, tynt skivet

en liten persille eller sellerirot i små terninger

sitronpepper etter smak

frisk finhakket bladpersille

frisk eller tørket dill etter smak

Fremgangsmåte

Kok opp vann og fond. Tilsett finhakket løk samt noen stilker fra dill og persille (spar på bladene, de skal i suppen til slutt). Del kyllingen i to (bruk gjerne en fuglesaks) og legg den i. La den småkoke til den er mør, det vil ta mellom 30-45 minutter avhengig av kyllingens størrelse.

Bruk en hullsleiv og skum av det som samler seg på toppen så du får en fin og klar suppe og del opp grønnsakene i passende terninger. Fisk opp kyllingen og legg den på en tallerken for avkjøling. Ta også ut stilkene av kraften. Dropp i grønnsakene og kok til de er møre. Mens grønnsakene koker deler du opp kyllingkjøttet i fine biter og tilsetter dette tilbake i kjelen mot slutten av koketiden. Smak til suppen med havsalt og sitronpepper og rør inn frisk persille og dill. Vær oppmerksom på at du kan trenge opp mot en hel spiseskje av både havsalt og sitronpepper for at suppen skal få nok smak.

Server suppen med godt brød eller focaccia som på bildet. Golda serverte gjerne sin suppe med Kneidlach (melboller) laget med matza.