Gingerfish og ertepuré med mynte

Gordon Ramsays variant av fish & chips

Fish & chips er populært i Norge og forholdsvis enkelt å lage til hjemme også hvis du ikke er livredd kokende olje. Det er det mange som er, men som jeg pleier å si, så lenge du bruker en solid gryte, et termometer og holder små barn unna kjøkkenet så går det helt fint. Knasende sprø fisk med et deilig hint av ingefær og chili burde overbevise selv den mest innbitte fiske-skeptiker til og i det minste gi det en sjanse. Til denne retten er det fint å være to, en kan ordne med fisken og den andre med ertene. Da er middagen klar på vel tjue minutter.

Ingredienser

røre:

190 gr hvetemel

to teskjeer bakepulver

en teskje cayennepepper eller chilipulver

en spiseskje nøytral olje (solsikke eller raps)

tre dl sterkt ingefærøl (gjerne Old Jamaican el.)

400 gr fersk torskefilet eller loin

havsalt og sort pepper etter smak

fire spiseskjeer hvetemel

nøytral olje til steking (solsikke eller raps)

---

mushy chili-mint peas:

en teskje vanlig olivenilje

en liten klatt smør

en finhakket banansjalott

en rød chili m/frø

et fedd hvitløk

en liten bunt frisk mynte

300 gr grønne erter (frosne)

havsalt og sort pepper

----

Fremgangsmåte

Bland sammen hvetemel, bakepulver og chili i en passende bolle. Lag en fordypning i midten og hell i ingefærølet og oljen. Pisk det hele godt sammen til du har en glatt og lett fyldig røre. Sett den kaldt og la den svelle i omlag en halvtime.

Pakk ut fisken og kutt den i lange tykke strips, klapp den tørr med kjøkkenpapir og krydre den godt med havsalt og pepper. Sett også denne kaldt sammen med røren så fisken blir litt fastere.

Varm oljen til 170-175 °C i en gryte og ha hvetemelet på en tallerken sammen med litt pepper og bland det godt. Vend den avkjølte fisken i melet og se til at hele flaten blir dekket. Gjør du ikke dette vil røren bare skli av fisken. Dypp deretter fisken i røren og legg den direkte over i oljen. Stek den gyllenbrun og sprø og snu på den minst en gang i løpet av steketiden. La den renne av seg på kjøkkenpapir når den er ferdig.

Til ertene setter du over en kjele med vann og tilsetter havsalt. Sett en panne på medium varme og tilsett olje, smør og den finsnittede banansjalotten. Fres den lett sammen med finhaket chili og knust hvitløk. Når vannet koker har du i ertene direkte fra fryseren sammen med noen stilker fra mynten. Når ertene er klare har du de over i pannen (minus stilkene) og lar de frese litt sammen med innholdet i pannen. Bruk en stamper og mos de lett men la noen erter være hele. Smak til med havsalt og pepper og anrett de i en skål. Dryss over friske finhakkede mynteblader og server sammen med fisken.

Det er forresten lov med fries, malteddik & tomatketchup til dette.