Ghormeh Sabzi - persisk kjøttgryte

lam og urter med tørket lime

I Iran er dette sett på nærmest som en nasjonalrett og den har sin egen merkedag også. Den siste lørdagen i november er av iranere som bor utenfor landets grenser kjent som International Ghormeh Sabzi Appreciation Day. Gryten består av lammekjøtt, bønner, et vel av friske urter som stekes separat før de går i gryten, noen få andre aromater og ikke minst - tørket lime som parfymerer hele retten. Disse får du i de fleste internasjonale matbutikker. Retten er ikke komplisert men krever litt koketid så dette er en rett for hjemmekontoret eller en dag du har fri. Ghormeh Sabzi er en flere tusen år gammel rett og det er mye diskusjon om hva som er de rette ingrediensene. Kanskje ikke så rart når en rett er såpass gammel men min versjon er ganske så tradisjonell.

Ingredienser

nok til tre voksne sammen med ris:

fem spiseskjeer nøytral olje til steking

en stor løk, finhakket

fire fedd fersk hvitløk, finhakket

en teskje malt gurkemeie

500 gr grytekjøtt av lam

en drøy halv liter vann eller mild grønnsakskraft

fire tørkede lime, limoo amani

----

bladene fra fem kvister flatpersille

en stor håndfull frisk koriander, renset

kvistene av en stor fennikel

en liten bunt frisk gressløk eller tre vårløk

en god spiseskje tomatpuré

en boks (400 gr) røde bønner, skylt

havsalt og sort pepper etter smak

----

hvit basmatiris eller thadig til servering

frisk urter til garnering

Fremgangsmåte

varm to spiseskjeer av oljen i en passende gryte og begynn med å frese løk og hvitløk til det blir gyllent og blankt. Pass på temperaturen slik at hvitløken ikke brennes. Rør inn gurkemeien slik at det farger løken. Tilsett kjøttet, krydre det godt med havsalt og pepper og brun det godt på alle sidene slik at det forsegles.

Hell på vann eller kraft og legg i tørket lime. Kok opp og skum av det som legger seg på toppen. Sett på lokk og la kjøttet kokse seg mørt i halvannen time.

Når det begynner å nærme seg slutten på første runde av koketiden vasker, renser og hakker du opp alle urtene. Bruk gjerne en salatslynge for å tørke de skikkelig. Varm resten av oljen i en panne og fres urtene i noen minutter til de har falt litt sammen. Tilsett alt innholdet fra pannen i gryten sammen med tomatpureen og kok i ytterligere en halvtime. Tilsett bønnene og kok en halvtime til. Plukk ut de tørkede limefruktene og juster smaken med havsalt og pepper.

Serveres rykende varm over ris eller persisk thadig. En bit brød er også godt til for å dyppe i sausen.